Vitamine E bestaat in verschillende vormen

Vitamine E bestaat in verschillende vormen

Vitamine E is een vetabsorberende vitamine

Vitamine E is enigszins omstreden vanwege de mogelijke nevenwerkingen. Het is namelijk nog niet helemaal duidelijk of er een positief effect is voor hart- en vaatziekten. Een onderzoek uitgevoerd aan de Johns Hopkins University wees uit dat een dagelijkse dosis van 400 IU of meer zelfs de risico's op dodelijke aandoeningen verhoogde.

In Women's Healthy Study verschenen de resultaten van een ander onderzoek dat uitwees dat 600 IU als dosis Vitamine E weinig of niets deed om hartaandoeningen bij gezonde vrouwen te voorkomen. Eigenlijk is Vitamine E een vetabsorberende vitamine die in verschillende vormen bestaat. Alpha-tocopherol is de meest actieve vorm van deze vitamine in ons lichaam. Het betreft een sterke anti-oxidant, die ons beschermt tegen de schade aangericht door vrije radicalen. Deze vrije radicalen worden vaak aangewezen als zijnde mee verantwoordelijk voor het ontwikkelen van kanker en hart- en vaatziekten.

Vitamine E wordt onder andere aangetroffen in plantaardige oliën en bladgroenten. Het is ons inziens een vitamine waar voorzichtig mee moet worden omgesprongen. De American Heart Association gaf een negatief advies wat betreft de inname van vitamines die anti-oxidanten bestrijden via vitaminesupplementen. Dit advies heeft betrekking op zowel Vitamine E als vitamine C en bet-caroteen. Het zou moeten volstaan om deze vitamines via een gezond dieet binnen te krijgen. In ieder geval wordt afgeraden om de dosis van meer dan 1.500 IU per dag te overschrijden.

Syndicatie