Helpt Nicotinezuur (vitamine B3 of niacine) cholesterol verlagen?

Helpt Nicotinezuur (vitamine B3 of niacine) cholesterol verlagen?

Niacine zou goede cholesterol verhogen en slechte cholesterol verlagen

Helpt Nicotinezuur (vitamine B3 of niacine) cholesterol verlagen? Niacine zou goede cholesterol verhogen en slechte cholesterol verlagen, zo wordt vaak gezegd. Wetenschappelijk onderzoek wijst inderdaad aan dat dit het geval is. Niacine zou de HDL-niveaus (de goede cholesterol dus) verhogen en de niet-HDL-niveaus (of de slechte cholesterol) verlagen.

Nicotinezuur (niacine, nicotinamide, niacinamide) of vitamine B3 is in de vitamine-wereld een geval apart, het wordt door tryptophaan (een welbepaald aminozuur) aangemaakt in het menselijk lichaam. Dat is een opmerkelijke prestatie, want de meeste andere cholesterolbestrijders verlagen gewoon de slechte cholesterol zonder veel invloed te hebben op de goede cholesterol.

Recente studies hebben aangetoond dat nicotinezuur (vitamine B3 of niacine) veilig kan worden gebruikt in combinatie met andere cholesterolbestrijders. De dosering van niacine is echter veel hoger dan wat in normale omstandigheden wordt gebruikt. Die hoeveelheden variëren van 14 milligram voor een volwassen vrouw (18 milligram indien ze zwanger is) tot 16 milligram voor een volwassen man. Bij een therapie wordt fors hogere hoeveelheden gebruikt.

De niacine die wordt gebruikt als cholesterolverlager is een medische vorm van de stof, die alleen op voorspraak bij de apotheker verkrijgbaar is. Deze stof verschilt boven van wat in winkels als voedinggssupplement wordt verkocht. Wees dus zeer voorzichtig wat betreft het gebruik van deze vorm van nicotinezuur.

Syndicatie