Folaat (foliumzuur) maakt deel uit van de vitamine B-groep

Folaat (foliumzuur) maakt deel uit van de vitamine B-groep

Folaat (foliumzuur) is vooral goed voor zwangere vrouwen

Folaat (foliumzuur) maakt deel uit van de vitamine B-groep en staat ook bekend onder de namen folacine of pteroylglutamic acid (PGA). Foliumzuur en folaat zijn eigenlijk twee verschillende groepen, in het lichaam wordt foliumzuur in folaat omgezet. Vroeger stond folaat (foliumzuur) bekend als vitamine B9.

De aanbevolen hoeveelheid voor dagelijkse opname zou voor mannen en vrouwen vanaf de leeftijd van 19 jaar 400 milligram per dag bedragen. Vooral aan vrouwen op vruchtbare leeftijd wordt aangeraden om voldoende folaat (foliumzuur) via additieven in te nemen.

Folaat maakt deel uit van een enzymencomplex dat helpt bij het vrijmaken van energie uit voeding. Het reduceert de risico's op hersen- en ruggengraatbescherming tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Andere taken zijn onder andere een bijdrage aan de vorming van rode bloedlichamen. Bovendien helpt folaat vitamine B12 om te zetten tot een vorm die actief kan zijn in het metabolisch systeem. Volgens de medische wetenschap biedt folaat ook bescherming tegen bloedarmoede en kanker.

De beste bronnen van folaat of foliumzuur zijn groenten (meer bepaalde groene groenten met bladeren), citrusvruchten, fruitsap van citrusvruchten, gedroogde bonen en erwten, gevolgte, verrijkte graanproducten (ontbijtgranen). Hou er rekening mee dat folaat een nogal vluchtig bestanddeel is, dat bijvoorbeeld bij koken snel verloren gaat. Probeer daarom producten die folaat bevatten zo vers mogelijk te eten.

Syndicatie