Gebrek aan vitamine B1 kan tot confabulaties leiden bij zwaar alcoholgebruik

Gebrek aan vitamine B1 kan tot confabulaties leiden bij zwaar alcoholgebruik

Alcohol blokkeert de opname van B1 vitaminen

Overdadig drinkgedrag heeft veel nadelige effecten. Er zijn nog altijd heel wat mensen die sterven aan levercirrose, hoewel dit woord niet exact is. Beter is om te spreken van cirrose. Die cirrose kan in een volgende fase onder andere ook aanleiding geven tot leverkanker. Maar niet alle aandoeningen die het gevolg zijn van zwaar drinken zijn van fysische aard.

Gebrek aan vitamine B1 kan tot confabulaties leiden bij zwaar alcoholgebruik. Bij confabuleren worden delen van het geheugen weggevaagd, de man of vrouw in kwestie zal zich bepaalde delen van zijn of haar leven eenvoudigweg niet meer herinneren. Het gevolg zal zijn dat hij of zij gaat fantaseren, kwestie van de ontbrekende gaten op te vullen.

Hoe ontstaan confabulaties? Alcohol blokkeert de opname van B1 vitaminen, die een gunstig effect hebben op het geheugen. Te veel alcohol kan dat geheugen zwaar schaden, met uiteindelijk symptomen tot gevolg die vergelijkbaar zijn met wat patiënten ervaren die leiden aan het syndroom van Korsakov.

Syndicatie