Genenvariatie in cholesterol-proteïne kan doorbraak in strijd tegen Alzheimer opleveren

Genenvariatie in cholesterol-proteïne kan doorbraak in strijd tegen Alzheimer opleveren

Gen dat cholesteroltransporterend proteïne blokkeert kan kansen op Alzheimer sterk reduceren

Een genenvariatie in een cholesterol-proteïne kan een doorbraak in de strijd tegen Alzheimer opleveren. Een gen dat proteïne blokkeert dat cholesterol transporteert kan de kansen op Alzheimer sterk reduceren. Mensen die dit gen bezitten, lopen met andere woorden minder kans op Alzheimer. Wie beide variaties van het gen bezit, zou 70% minder kans hebben om Alzheimer te ontwikkelen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of the American Medical Association. Het is alleszins interessant om de rol van het gen dat cholesteroltransporterend proteïne blokkeert te onderzoeken. Mogelijk kan dit gen vroeg of laat een rol gaan spelen in de ontwikkeling van een behandelingsmethode voor de ziekte van Alzheimer, waar tot dusver nog geen genezing voor mogelijk is.

Volgens de organisatie Alzheimer's Disease International in Londen lijden er momenteel wereldwijd 30 miljoen mensen aan deze aandoening. Merck & Co. en Roche Holding AG werken momenteel aan geneesmidellen die CETP inhibitoren genoemd worden. Deze boosten het effect van de genenvariatie na. Deze medicijnen zijn op de eerste plaats bestemd voor de behandeling van te hoge cholesterol, maar kunnen mogelijk ook ingezet worden in de strijd tegen Alzheimer.

Richard Lipton, professor en vice chairman van de faculteit neurologie aan de Yeshiva University's Albert Einstein College of Medicine in Bronx, New York, is van mening dat het gen dat cholesteroltransporterend proteïne blokkeert in ieder geval een interessant aanknopingspunt biedt. Mogelijk kan verder werken op dit gen een therapie ontwikkelen voor de bestrijding van Alzheimer, waardoor we rustiger ouder kunnen worden.

Het is opnieuw opvallend dat geneesmiddelen die zich op cholesterol focussen ook succesvol lijken in de strijd tegen Alzheimer. Mensen met de variatie van het gen dat cholesteroltransporterend proteïne blokkeert, hebben hogere niveaus van HDL of goede cholesterol. Lipton merkt op dat er voorlopig nog niet is ontdekt waarom cholesterol en Alzheimer elkaar kunnen beïnvloeden.

Overigens is het nog veel te vroeg om al op korte termijn een middel tegen Alzheimer in het vooruitzicht te stellen. Het kan nog jaren duren alvorens een succesvol middel is ontwikkeld om de aandoening te voorkomen, te behandelen of te genezen. De ontdekking van het gen dat cholesteroltransporterend proteïne blokkeert, kan echter een stap in de goede richting betekenen.