Voedingssupplementen: zijn vitamine D en kalk overbodig voor de meeste mensen?

Voedingssupplementen:  zijn vitamine D en kalk overbodig voor de meeste mensen?

 Supplementen kunnen in sommige gevallen zelfs schadelijk zijn

 Over het gebruik van voedingssupplementen is het laatste woord nog niet gevallen. Uit recent onderzoek, gevoerd in zowel de Verenigde Staten als Canada blijkt  vitamine D en kalk niet noodzakelijk zijn voor de meeste mensen. Meestal is er voldoende opname van deze stoffen via de voeding of via de zon, zodat aanvullingen niet noodzakelijk zijn. 

 Supplementen van vitamine D en kalk kunnen in sommige gevallen zelfs schadelijk zijn, zo bleek uit de resultaten van het onderzoek. Experts van het U.S. Institute of Medicine onderzochten meer dan 1.000 studierapporten uit het verleden, op basis waarvan bovenstaande conclusies werden getrokken. Een opvallende vaststelling is dat in veel gevallen het aantal mensen met een tekort aan vitamine D overschat werd. Studies die in het verleden daaromtrent werden uitgevoerd, bleken een foutief beeld te hebben gevormd wegens te weinig strenge uitgangspunten.

 Volgens het U.S. Institute of Medicine zijn te grote hoeveelheden van supplementen van vitamine D en kalk in sommige gevallen gevaarlijk. Zo is kalk uiteraard goed voor vrouwen na de menopauze, maar extra kalk kan de risico’ op nierstenen doen toenemen. Bovendien bestaat er allesbehalve zekerheid over de hoeveelheid vitamine D die iemand nodig heeft. Het U.S. Institute of Medicine sluit niet uit dat ook wat vitamine D betreft soms te grote dosissen toegediend worden.

Syndicatie