Multivitamines en voedingssupplementen: energie valt moeilijk te definiëren

Multivitamines en voedingssupplementen: energie valt moeilijk te definiëren

Het opsteken van extra energie is een rekbaar begrip, er kan heel wat mee worden bedoeld

Multivitamines en voedingssupplementen hebben meestal de bedoeling om de gebruiker er van extra energie te verschaffen. Het probleem is echter wat onder extra energie dient te worden verstaan. Het begrip ‘energie' valt op zich al moeilijk te definiëren. De definitie van energie is grotendeels afhankelijk van de context. Of met andere woorden: waarvoor neemt iemand multivitamines en voedingssupplementen?

Het opsteken van extra energie is dus een rekbaar begrip, er kan heel wat mee worden bedoeld. Er ligt een hele wereld van verschil tussen de energie die een atleet nodig heeft om een topprestatie neer te zetten en de energie die een ‘normaal' mens nodig heeft om gewoon te functioneren. In het dagelijkse leven is een ‘explosie' van energie vaak eerder een handicap dan een voordeel.

Andrew Shao, in de Verenigde Staten werkzaam voor de Council for Responsible Nutrition in Washington D.C., merkt op dat multivitamines en voedingssupplementen die goed zijn voor het een niet noodzakelijk ook goed genoeg zijn voor de ander. Een atleet die wil presteren zal iets anders nodig hebben dan iemand die gewoon in zijn dagelijks leven wil blijven functioneren. Daarom is het altijd nodig om zich goed te informeren over de inname van extra multivitamines en voedingssupplementen. Voorkomen is beter dan genezen, zo zegt een oude volkswijsheid.