Voedingssupplementen: bètacaroteen, vitamine C en vitamine E als anti-oxidanten

Voedingssupplementen: bètacaroteen, vitamine C en vitamine E als anti-oxidanten

Deze anti-oxidanten worden vooral in gekleurd fruit en groenten aangetroffen

Anti-oxidanten zoals bètacaroteen, vitamine C en vitamine E zijn vitamines, mineralen en aanverwante voedingsproducten die de lichaamscellen helpen in de verdediging tegen de zogenaamde vrije radicalen, schadelijke stoffen die een rol spelen bij heel wat aandoeningen. De medische wereld voert nog verder onderzoek rond die vrije radicalen, maar ze worden onder andere verdacht een rol te spelen bij kankergevallen.

Het is dus belangrijk dat we voldoende anti-oxidanten tot ons nemen. Onder andere bètacaroteen, vitamine C en vitamine E worden als de belangrijkste anti-oxidanten beschouwd. Deze anti-oxidanten worden vooral in gekleurd fruit en groenten aangetroffen. Het is daarom belangrijk dat we voldoende gekleurd fruit en groenten tot ons nemen.

De term gekleurd fruit kan echter tot heel wat misverstanden aanleiding geven. Het betreft meer bepaald fruit met paarse, blauwe, rode, oranje en gele kleurschakeringen. Om de sterkste werking te verkrijgen, is het belangrijk dat deze voedingsproducten rauw of licht gestoomd worden gegeten. Ze mogen in geen enkel geval te sterk gekookt worden. Door te koken wordt de werking van bètacaroteen, vitamine C en vitamine E als anti-oxidanten geneutraliseerd, wat ten alle prijze dient te worden voorkomen.