Wat is de link tussen een drugverslaving en een sterke drang naar religie?

Wat is de link tussen een drugverslaving en een sterke drang naar religie?

Veel ex-drugverslaafden zoeken hun toevlucht in één of andere godsdienst

Een bekend fenomeen in de psychatrie is dat ex-drugverslaafden zich ontpoppen tot fanatieke aanhangers van één of andere godsdienst. Zodra de drugverslaving min of meer onder controle is – of zelfs nog tijdens het genezingsproces – zal een voordien ongelovige man of vrouw plotseling een fanatieke aanhanger van een bepaalde religie worden.

Het is opvallend dat die godsdienst niet de meest verspreide godsdienst in het land of in de regio is. Meestal zal de ex-drugverslaafde zich blijven afzetten tegen zijn omgeving door opnieuw te kiezen voor een godsdienst die enige tegenwerping zal kunnen oproepen. Bovendien wordt meestal gekozen voor een godsdienst met rigoureuze voorschriften.

Veel ex-drugverslaafden zoeken dus hun toevlucht in één of andere godsdienst. Wat is dan de link tussen een drugverslaving en een sterke drang naar religie? Op de eerste plaats zal de man of vrouw in kwestie even fanatiek zijn in zijn of haar religieuze beleving als ze dat voordien was in de gebruik van drugs. Daarnaast speelt ook de vluchtfactor een rol. Waar voordien werd gevlucht in druggebruik, wordt er nu een toevlucht gezocht onder de veilige paraplu van een godsdienst.

Syndicatie