Sommige pijnstillers en angstbestrijders kunnen dodelijk zijn bij te hoge dosissen

Sommige pijnstillers en angstbestrijders kunnen dodelijk zijn bij te hoge dosissen

Mortaliteit als gevolg van illegale drugs neemt af, aantal sterfgevallen als gevolg van dagdagelijkse medicijnen stijgt

In 2009 overtrof het aantal sterfgevallen als gevolg van medicijnen op voorschrift het aantal sterfgevallen als gevolg van het gebruik van illegale drugs als heroïne en cocaïne met de factor vier. Dat lijkt een vreemde verhouding, rekening gehouden met het feit dat iedereen altijd wordt gewaarschuwd voor het gevaar van illegale drugs. Waarschuwingen met betrekking tot geneesmiddelen op voorschrift zijn eerder zeldzaam.

Sommige pijnstillers en angstbestrijders kunnen dodelijk zijn bij te hoge dosissen, zo blijkt. Bij de pijnstillers is het op de eerste plaats zaak om voorzichtig te zijn met oxycodone, een geneesmiddel op basis van opium. Angstbestrijder Xanax (alprazolam) is een ander medicijn dat vaak opduikt in dossiers van overlijdens als gevolg van gebruik van medicijnen.

De mortaliteit als gevolg van illegale drugs neemt af, het aantal sterfgevallen als gevolg van dagdagelijkse medicijnen stijgt daarentegen. In de Verenigde Staten is bovendien in 10% van de gevallen sprake van een mix, een aantal sterfgevallen is het gecombineerd gevolg van illegale en legale drugs.

Syndicatie