Zijn pijnstillers (of andere geneesmiddelen) die vervallen zijn nog bruikbaar?

Zijn pijnstillers (of andere geneesmiddelen) die vervallen zijn nog bruikbaar?

Geneesmiddelen die over hun vervaldag heen zijn, verliezen snel hun werking

In het volgende scenario zullen heel wat mensen zich herkennen. Iemand heeft in zijn medicijnkastje op de badkamer een doosje pijnstillers liggen. Jarenlang heeft hij (of zij) geen pijn gekend, maar op een zekere dag is het zo ver. Een hevige pijn jaagt de man of vrouw in kwestie naar de badkamer, waar de ontdekking wordt gedaan dat de datum die op het doosje met pijnstillers staat al een heel stuk in het verleden ligt.

Zijn pijnstillers die vervallen zijn nog bruikbaar?, is de vraag die dan logischerwijs wordt gesteld. We moeten u helaas teleurstellen, vervallen geneesmiddelen laat u beter links liggen. Om te voorkomen dat u met bovengenoemd scenario wordt geconfronteerd, is het aanbevolen om regelmatig de inhoud van uw medicijnenkastje te vernieuwen.

Geneesmiddelen die over hun vervaldag heen zijn, verliezen snel hun werking. Dat geldt op de eerste plaats voor medicijnen – pijnstillers bijvoorbeeld – die op een vochtige plek opgeslagen zijn. De badkamer is inderdaad niet de ideale plek om geneesmiddelen op te slaan. Bovendien valt moeilijk te voorspellen hoe het menselijk lichaam op vervallen medicijnen gaat reageren. In het ergste geval levert de inname van vervallen medicijnen u een bezoek aan het ziekenhuis op.

Syndicatie