Online bestelde geneesmiddelen zijn heel wat duurder dan die in de apotheek

Online bestelde geneesmiddelen zijn heel wat duurder dan die in de apotheek

Test-Aankoop signaleert prijsverschillen van meer dan 30%

Online bestelde geneesmiddelen zijn heel wat duurder dan die in de apotheek, zo blijkt uit een onderzoek gevoerd door Test-Aankoop. Gemiddeld gaat het om een verschil van wel 34,5 %. Reken daarbij dan nog de kosten voor de verzending, de prijs voor de opmaak van een zogezegd voorschrift en in één geval zelfs de "consultatie", en de rekening valt een pak duurder uit. Gemiddeld moest 17,60 euro aan extra kosten betaald worden per bestelling.

Rattenvergif
Een namaakgeneesmiddel is een nabootsing van een vergund origineel of generisch geneesmiddel. In theorie is het mogelijk dat er met de samenstelling van een namaakgeneesmiddel geen probleem is. In de praktijk stellen wetenschappers en controleurs echter vast dat er vaker wél ernstige problemen zijn.

Soms bevat het namaakgeneesmiddel weliswaar de juiste bestanddelen, maar in foute hoeveelheden. Andere keren bevat het gewoonweg geen actieve bestanddelen. En in nog andere gevallen bevat het giftige bestanddelen. Zo werden zelfs bloeddrukverlagende middelen gevonden met rattenvergif.

Het frequentst zijn vervalsingen van middelen tegen erectiestoornissen, vermageringsmiddelen, hormonen, haargroeistimulerende middelen en antimalariamiddelen. Zulke geneesmiddelen kunnen erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Generische geneesmiddelen zijn geen namaak
Sommige middens hanteren een ruimere, juridische definitie van namaakgeneesmiddelen, en daarbij vallen de inbreuken op het patentrecht onder de noemer "namaak". Het gaat om generische geneesmiddelen van onberispelijke kwaliteit die legaal worden geproduceerd in bijvoorbeeld India en dan worden verscheept naar een ander derdewereldland.

Wanneer zo'n zending langs een Europees land passeert waar het originele middel nog wel beschermd is door een patent, wordt ze soms door de douane tegengehouden onder het voorwendsel dat het om namaak gaat. De mensen waarvoor de medicijnen bestemd waren, blijven zo verstoken van medische zorg. Test-Aankoop vindt dat de terechte strijd tegen namaakgeneesmiddelen niet mag worden misbruikt om de commerciële belangen van bepaalde firma's te beschermen tegen de concurrentie van de generische geneesmiddelen.

Syndicatie