Verslaafdheid aan pijnstillers is een chronische medische aandoening

Verslaafdheid aan pijnstillers is een chronische medische aandoening

Geen sprake van morele of mentale zwakheid

In de volksmond wordt een verslaving vaak het gevolg van van morele of mentale zwakheid genoemd. Dat is de waarheid geweld aanddoen, want bij verslaafdheid aan bijvoorbeeld opiaten is geen sprake van zwakheid. Nogal wat mensen zijn naar aanleiding van een of andere ziekte verslaafd geraakt aan pijnstillers.

Verslaafdheid aan pijnstillers is een chronische medische aandoening, zoals ook verslaving aan andere opiaten er één is. Bij mensen die er gevoelig aan zijn, vindt een wijziging in de hersenstructuur plaats. Ze raken verslaafd en eens die verslaving heeft plaatsgevonden, vindt er een langdurig proces van ontwennen, hervallen en opnieuw ontwennen plaats. Afkicken van opiaten - of het nu heroïne is of pijnstillers - is niet zo makkelijk.

Inderdaad, het afkicken van geneesmiddelen op voorschrift neemt veel meer in beslag dan alleen maar wat wilskracht. Gelukkig is de kennis over het ontwennen van pijnstillers in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Er zijn heel wat medische specialisten beschikbaar die ervaring met het proces hebben. Bovendien is er ook speciale medicatie beschikbaar die kan helpen bij het afkickproces. Op die manier zijn er al duizenden mensen genezen van hun afhankelijkheid van geneesmiddelen.

Bij de meest recente behandelingen vermelden we onder andere die met suboxone, los van de meer traditionele behandelingsmethodes zoals bijvoorbeeld methadone. Er is ook het welbeproefde 12-stappen programma dat al heel wat verslaafden (als we dit woord mogen gebruiken) heeft helpen genezen.

Verslaving aan drugs - legale of illegale - leeft tot wijzigingen in de manier waarop de zenuwen in de hersenen functioneren. Op langere termijn beïnvloeden geneesmiddelen op voorschrift vrijwel alle lichaamssystemen. Wanneer plots wordt gestopt met de inname van deze geneesmiddelen, zijn ontwenningsverschijnselen onvermijdelijk. Het alom bekende ‘cold turkey' dreigt op te treden.

Wat zijn de meest voorkomende ontwenningssymptomen? We zetten die even op een rijtje:

Een onweerstaanbare drang naar drugs
Diarree
Verwijde pupillen
Geeuwen
Buikpijn
Misselijkheid en braken
Puisten
Opwinding en/of neerslachtigheid

Voor een verslaafde aan opiaten moet afkicken iets vreselijks zijn, dat met niets anders te vergelijken is. Het ‘cold turkey' gevoel voelt verschrikkelijk aan, zoals onder andere in beeld wordt gebracht in films als ‘Trainspotting'.

Syndicatie