Medische voordelen van marihuana worden steeds duidelijker

Medische voordelen van marihuana worden steeds duidelijker

Cannabis kan goede diensten bewijzen als pijnbestrijder

De medische voordelen van marihuana worden steeds duidelijker. Recent onderzoek uitgevoerd in de Amerikaanse staat Californië heeft nogmaals aangetoond dat marihuana bij sommige aandoeningen een heilzaam effect zal hebben. Cannabis kan hoofdzakelijk goede diensten bewijzen als pijnbestrijder.

Igor Grant, executive vice-chairman van het departement psychiatrie aan de University of California San Diego School of Medicine en de directeur van het Center for Medicinal Cannabis Research at the University of California, heeft een nieuw rapport daaromtrent voorgelegd aan de California Legislature. Dit rapport is ook voor het publiek beschikbaar.

Grant maakt zich sterk dat hij extra bewijsmateriaal heeft kunnen verzamelen om de positieve werking van marihuana bij aandoeningen te kunnen aantonen. Volgens deze wetenschapper is het alleszins duidelijk dat marihuana bruikbaar is bij de behandeling van een aantal neuropatische aandoeningen. Hij vermoedt echter dat marihuana voor nog meer doeleinden kan worden gebruikt, maar om dat aan te tonen is verder onderzoek noodzakelijk.

Met name over het nut van marihuana als front-line behandeling is nog niet alles duidelijk. Grant is van mening dat uitgebreider onderzoek bij een grotere doelgroep noodzakelijk om de positieve werking van de drug aan te tonen. Bovendien moet die doelgroep uitgebreider zijn qua spreiding over de bevolking. Grant geeft toe dat zich problemen kunnen stellen bij het gebruik van marihuana over een langere periode. Met name het probleem van kanker stelt zich. Met name reggaespecialist Bob Marley, een verwoed gebruiker van marihuana, is overleden aan de gevolgen van longkanker.

De medische rapporten over het positief gebruik van marihuana bij pijnaandoeningen stimuleren ook de verwachting dat het vroeg of laat tot een legalisering van deze tot dusver illegale drug komt. De University of California San Diego School of Medicine heeft sinds de jaren 90 van vorige eeuw al vijf grote onderzoeken over de medische aspecten van marihuana uitgevoerd. Grant is voorstander van het vrijmaken van marihuana voor medisch gebruik, maar dan wel onder strenge voorwaarden.

Syndicatie