Methadon kan helpen bij afkicken van pijnstillers

Methadon kan helpen bij afkicken van pijnstillers

Andere medicijnen om te helpen ontwennen zijn minder effectief

De rol van methadon bij de bestrijding van drugbestrijding is en blijft omstreden. Volgens sommige hulpverleners lost methadon geen problemen op, maar verschuidt dit vervangmiddel voor opiaten het probleem alleen maar. De drugverslaafde kijkt al even reikhalzend uit naar zijn dosis methadon als voordien naar zijn dosis heroïne of een andere drug.

Methadon is een opiaat met een werking over een langere periode. Het geneesmiddel (als we dit woord mogen gebruiken) activeert dezelfde receptoren als illegale drugs, maar van abstinentieverschijnselen is geen sprake. Door het toedienen van de juiste dosis methadon kunnen de abstinentieverschijnselen van opiaten trouwens voorkomen worden. Ook het verlangen naar drugs verdwijnt, maar van de euforie verbonden aan de toediening van heroïne of een ander verdovend middel is echter geen sprake.

De bedoeling is om de dosis langzamerhand te verlagen, zodat de verslaafde uiteindelijk zonder zijn (dagelijkse) dosis kan. Zodoende verdwijnt de fysische afhankelijkheid van de drug, zonder dat de abstinentieverschijnselen opduiken. Ondanks het omstreden karakter blijft methadon het bekendste medicijn om drugverslaving te bestrijden.

Wat geldt voor drugs, geldt ook voor pijnstillers. Verslaafden aan pijnstillers kunnen dankzij methadon van hun verslaving genezen. Er zijn echter nog enkele andere (nieuwe) geneesmiddelen op de markt die worden voorgeschreven voor het afkicken van een verslaving aan drugs of pijnstillers. Buprenorphine (suboxone of subutex) is één van de nieuwere namen in zijn soort. Ook met deze medicijnen worden de receptoren geactiveerd, verdwijnt de drang naar drugs en worden ontwenningsverschijnselen voorkomen.

Subutex wordt gegeven tijdens de eerste dagen van de behandeling, terwijl suboxone wordt gebruikt bij de voortzetting van de ontwenningskuur. Evenals methadon kan suboxone gradueel worden opgehouden, waarna de toediening ervan vervolgens wordt stopgezet. Op die manier kan de afhankelijkheid van pijnstiller of opiaten worden afgebouwd.

Clonidine is anderzijds een medicijn dat rechtstreeks ingrijpt op de hersenen. Het reduceert echter de drange naar drugs niet en is meestal niet zo effectief bij een ontwenning van drugs of pijnstillers als het alleen wordt gebruikt.

Er zijn nog andere methodes om de verslaving aan pijnstillers of verdovende middelen te helpen besrijden, zoals bijvoorbeeld de "rapid detox" programma's, waardoor het mogelijk zou zijn om snel te ontwennen. Sommige programma's doen de verslaafde zelfs slapen tijdens het ontwenningsproces. Deze programma's zijn waarschijnlijk niet effectiever van de traditionele methoden, terwijl er mogelijk zelfs grotere gevaren aan verbonden zijn.

Syndicatie