Opletten voor een overdosis van geneesmiddelen die op voorschrift verkrijgbaar zijn

Opletten voor een overdosis van geneesmiddelen die op voorschrift verkrijgbaar zijn

Meer mensen sterven aan een overdosis van geneesmiddelen die op voorschrift verkrijgbaar zijn dan aan een overdosis van illegale drugs zoals heroïne of cocaïne

Een groep Amerikaanse onderzoek publiceerde een studie over sterfgevallen als gevolg van een overdosis. Daarvoor werd gebruik gemaakt van data die door de Centers for Disease Control and Prevention in Atlanta beschikbaar werden gesteld. Blijkt namelijk dat overdosissen na auto-ongevallen de tweede oorzaak van sterfgevallen zijn.

Bij het woord ‘overdosis’ denkt iedereen waarschijnlijk spontaan aan gevaarlijke hard drugs. Die zijn en blijven uiteraard gevaarlijk, maar het is ook opletten voor een overdosis van geneesmiddelen die op voorschrift verkrijgbaar zijn. In de Amerikaanse staat Florida waren tussen 2003 en 2009 76% van de overdosissen het gevolg van een te veel aan medicijnen die gewoon met een doktersvoorschrift in elke apotheek verkrijgbaar zijn.

Meer mensen sterven inderdaad aan een overdosis van geneesmiddelen die op voorschrift verkrijgbaar zijn dan aan een overdosis van illegale drugs zoals heroïne of cocaïne. In 2007 startte in de VS het Prescription Drug Monitoring Program, dat de mortaliteit als gevolg van het gebruik van medicijnen op voorschrift nauwkeuriger in kaart wil brengen. De medische wereld kijkt uit naar de resultaten van dit onderzoek, maar die resultaten kunnen jaren op zich laten wachten.

Syndicatie