Vooral mannen in de leeftijdsklasse tussen 45 en 54 jaar moeten opletten voor een overdosis drugs

Vooral mannen in de leeftijdsklasse tussen 45 en 54 jaar moeten opletten voor een overdosis drugs

Ruime beschikbaarheid van geneesmiddelen op voorschrift heeft geleid tot een wijziging in het verslavingsgedrag

Zijn er bepaalde leeftijdsklassen meer kwetsbaar voor een overdosis aan geneesmiddelen en/of drugs? Over dit probleem is er de jongste jaren nogal wat onderzoek gebeurd, ook al omdat er een verschuiving in het druggebruik valt vast te stellen. Drugs zoals heroïne en cocaïne doen het bij de jeugd blijkbaar niet meer zo goed, tenminste wanneer we de Amerikaanse statistieken mogen geloven.

Leonard Paulozzi, epidemioloog bij het Amerikaanse CDC’s Injury Center, kwam tot een opmerkelijke conclusie. Vooral mannen in de leeftijdsklasse tussen 45 en 54 jaar moeten opletten voor een overdosis veroorzaakt door een gebruik van geneesmiddelen die op voorschrift verkrijgbaar zijn. Het is anderzijds onduidelijk waarom precies mannen op middelbare leeftijd zo kwetsbaar zijn.

De ruime beschikbaarheid van geneesmiddelen op voorschrift heeft geleid tot een wijziging in het verslavingsgedrag, steeds meer Amerikanen stappen over van illegale naar legale drugs. Als gevolg daarvan is het aantal overlijdens als gevolg van heroïnegebruik met meer dan de helft gedaald en het aantal overdosissen als gevolg van cocaïne met zowat driekwart.

Syndicatie