Verslaving aan cannabis (marihuana of hasjiesj) is niet ongewoon meer

Verslaving aan cannabis (marihuana of hasjiesj) is niet ongewoon meer

Nieuwe soorten marihuana zijn zo krachtig geworden dat gevaren niet te negeren zijn

In het verleden gold vaak dat een fysieke verslaving aan cannabis (marihuana of hasjiesj) vrijwel onmogelijk was. Zo er al sprake was van een verslaving, was die hoofdzakelijk van psychische aard. De man of vrouw in kwestie zat vastgeroest in een milieu waaruit het moeilijk was om los te komen. Het roken van cannabis was zo ingeroest bij vrienden en/of familie dat het bijzonder moeilijk was om er mee te stoppen.

Een verslaving aan cannabis (marihuana of hasjiesj) is tegenwoordig niet ongewoon meer. Vooral de nieuwe soorten marihuana zijn zo krachtig geworden dat de gevaren van het gebruik er van niet te negeren zijn. Dat heeft vooral te maken met het sterk verhoogde THC-gehalte, het werkzame bestanddeel in cannabis. Door doelgerichte kweekprogramma’s zijn die THC-gehalte zo hoog geworden dat ze de gevarendrempel overschreden hebben.

De gebruiker zal daar in eerste instantie niets van merken, behalve het feit dat zijn joint sneller werkt na het roken er van. De gebruiker/gebruikster zal echter geleidelijk aan wennen aan de hogere dosissen THC, met als uiteindelijk gevolg dat hij of zij niet meer zonder cannabis (marihuana of hasjiesj) kan. Het meermaals per dag roken van een joint zal daar het rechtstreeks gevolg van zijn. Uiteindelijk kan de verslaving dergelijke vormen aannemen dat afkicken noodzakelijk wordt.

Syndicatie