Ongeveer de helft van geneesmiddelen aangeboden op internet is namaak

Ongeveer de helft van geneesmiddelen aangeboden op internet is namaak

Test-Aankoop raadt online aankopen af

Alles is te koop op het internet, ook geneesmiddelen. Alleen kan die aankoop erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Ongeveer de helft van de geneesmiddelen aangeboden op het internet zou nagemaakt zijn. Bovendien betaalt u nog eens (veel) meer. Zo blijkt uit een test online.

Test- Aankoop bestelde op verschillende websites drie voorschriftplichtige middelen: de pijnstiller Tramadol, het erectiestimulerende middel Viagra en het afslankmiddel Xenical, stuk voor stuk populaire producten online. Als een medische vragenlijst moest worden ingevuld, vermeldden de onderzoekers van Test-Aankoop een passend gebruikersprofiel voor dat bepaalde product én werd een aandoening opgegeven waarbij het middel absoluut niet mag worden ingenomen.

In totaal werden 16 bestellingen geplaatst. Bij vijf websites werd de bestelling geweigerd. Meestal was de opgegeven contra-indicatie het struikelblok. Terecht. Uiteindelijk werden elf bestellingen aanvaard, waarvan er negen effectief werden geleverd. Deze websites overtreden de wet: ze leveren immers voorschriftplichtige geneesmiddelen af zonder voorschrift.

Daarenboven werd door Test-Aankoop telkens een absolute contra-indicatie opgegeven. De betrouwbaarheid en de veiligheid laten dus duidelijk te wensen over.
De bijsluiters waren grotendeels niet in orde want niet opgesteld in de taal van het land van bestemming. Van de negen ontvangen geneesmiddelen werden er twee zonder bijsluiter en zonder originele verpakking opgestuurd. De blisters zaten gewoon los in de enveloppe!

Syndicatie