Meer gevallen van overdosis door legale geneesmiddelen dan door illegale drugs

Meer gevallen van overdosis door legale geneesmiddelen dan door illegale drugs

Steeds meer mensen belanden op spoedafdeling van ziekenhuis door overdosis medicijnen

Een overdosis wordt traditioneel geassocieerd met de inname van te grote dosis drugs. Meestal zijn het gebruikers van heroïne of cocaïne die zich met een overdosis aanmelden, hoewel het ook mogelijk is om te grote dosis van een andere drug in te nemen. Die overdosis kan verschillende redenen hebben, sommige druggebruikers kunnen bijvoorbeeld hun verslaving niet meer zitten en willen uit het leven stappen. In het jargon van junkies wordt dan van een ‘gouden shot' gesproken.

Een relatief nieuwe trend is dat ook steeds meer gebruikers van traditionele geneesmiddelen zich in het ziekenhuis aanmelden met een overdosis. Die houdt eenvoudigweg in dat ze onbewust of bewust een te grote dosis geneesmiddelen hebben ingenomen. De trend is al duidelijk zichtbaar in de Verenigde Staten, waar het aantal overdosissen veroorzaakt door gewone medicijnen voor het eerst het aantal van illegale drugs heeft overtroffen.

Maar liefst 1 miljoen patiënten zochten in 2008 hulp bij de spoedafdeling van hun ziekenhuis na de inname van een te grote dosis geneesmiddelen, of tweemaal het aantal dat in 2004 werd geregistreerd. De cijfers zijn afkomstig van de Centers for Disease Control and Prevention, gelokaliseerd in Atlanta. Het aantal overdosissen als gevolg van heroïne of cocaïne bleef anderzijds ongewijzigd op 1 miljoen.

De meeste overdosissen zijn het gevolg van de inname van pijnstillers, met een verdubbeling van het aantal gevallen. Het aantal overdosissen als gevolg van kalmeermiddelen steeg met 89%. Er heeft zich een heel nieuwe markt ontwikkeld van medicijnen ontwikkeld om misbruik te voorkomen. Verschillende bedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van geneesmiddelen die niet in alcohol opgelost kunnen worden of die niet meer werken wanneer er te grote dosissen van worden ingenomen.

In het vakblad CDC's Morbidity & Mortality Weekly Report stond te lezen dat dringend bijkomende maatregelen vereist zijn. Volgens dit rapport zijn het vooral 20-ers die voor hulp komen aankloppen na een overdosis. Het blad baseerde zich op gegevens afkomstig van 220 spoedafdelingen van verschillende ziekenhuizen verspreid over het grondgebied van de Verenigde Staten.

Syndicatie