Pijnstillers op basis van opiaten kunnen leiden tot overdosis

Pijnstillers op basis van opiaten kunnen leiden tot overdosis

Meer dokters schrijven morfine, oxycodone en verwante pijnstillers voor

Pijnstillers op basis van opiaten kunnen leiden tot een overdosis, zo blijkt uit een nieuwe studie. Meer dokters schrijven anderzijds morfine, oxycodone en verwante pijnstillers voor, waardoor de risico's voor de patiënten toenemen. Deze geneesmiddelen worden onder andere voorgeschreven voor rugpijn, arthritis, hoofdpijn enzovoort.

De onderzoekers bekeken de medische dossiers van volwassenen met chronische pijnen die over een periode van drie maanden minstens zes keer opiaten voorgeschreven kregen. Van de 9.940 patiënten bleken er 51 een overdosis hebben gemaakt, waarvan er 6 zijn verschenen. De resultaten van het onderzoek verschenen in Annals of Internal Medicine.

Opiaten worden nog steeds algemeen voorgeschreven, ook bijvoorbeeld in het geval van methadone voor de behandeling van heroïne-verslaving. In de Verenigde Staten is het gebruik van methadone over de afgelopen 10 jaar met maar liefst 100% toegenomen, zo verklaarde A. Thomas McLellan van de White House Office of National Drug Control Policy.

Het is de eerste keer dat er een studie wordt gewijd aan het verband tussen het voorschrijven van opiaten en het maken van een overdosis. De toename van het aantal overdosissen is alleszins een factor die tot nadenken stemt. Meestal zijn die overdosissen het gevolg van het feit dat de patiënten pijn blijven hebben en daarom steeds grotere dosissen van het voorgeschreven geneesmiddel gaan nemen. Op voorhand zijn ze vaak niet op de hoogte gebracht van de gevaren die verbonden zijn aan het gebruik van opiaten.

De studie werd opgesteld door Michael Von Korff van de Group Health Research Institute, op basis van gegevens verstrekt door zijn organisatie. Ze had alleen betrekking op patiënten die leden aan pijn die niets met kankers te maken had. Von Korff kwam tot de conclusie dat alleen al in de stad Washington de hospitalisaties als gevolg van een overdosis aan opiaten in de periode tussen 1995 en 2004 verdubbelde.

De risico's bleken bovendien toe te nemen naarmate er hogere dosissen van het opiaat voorgeschreven werden. Wie 20 milligram kreeg voorgeschreven heeft op jaarbasis slechts 0,20% kans op een overdosis. In het geval van 100 milligram stijgt die kans echter al tot 1,80%. Sommige patiënten namen per ongeluk een overdosis, anderen probeerden zelfmoord te plegen of waren gewoonweg verslaafd geraakt aan de pijnstillers.

Syndicatie