Kan mensenhaar in sommige voedingsproducten opduiken? Het antwoord op deze vraag is ‘ja’

Kan mensenhaar in sommige voedingsproducten opduiken? Het antwoord op deze vraag is ‘ja’

Schadelijke gevolgen zijn er eigenlijk niet, maar moslims en vegetariërs kunnen zich toch een hoedje schrikken

Kan mensenhaar in sommige voedingsproducten opduiken? Het antwoord op deze vraag is ‘ja’, een antwoord dat waarschijnlijk velen zal verbazen. L-cysteine is namelijk een aminozuur gemaakt van mensenhaar of pluimen van eenden. Het zal anderzijds niet verbazen dat dit mensen of die eendenpluimen uit China ingevoer worden. Met name in bakkerijen werden ze nogal eens gebruikt.

Mensenhaar en/of eendenpluimen kunnen namelijk de textuur van brood en andere gebakken producten verbeteren. Schadelijke gevolgen zijn er eigenlijk niet, maar moslims en vegetariërs kunnen zich toch een hoedje schrikken. Bij vegetariërs liggen de redenen uiteraard voor de hand (nooit eten van producten afkomstig van levende wezens), in het geval van moslims geldt een verbod om iets te eten dat van het menselijk lichaam afkomstig is.

De producten in de supermarkten moeten in de ogen van de consumenten zo goedkoop mogelijk zijn, waarbij kwantiteit vaak de voorkeur krijgt op kwaliteit. Vooral in verpakte voedingsproducten zitten nogal wat ingrediënten die vaak meer schadelijk dan bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Vaak zijn verpakte voedingsproducten erg rijk van vetstoffen en aanverwante stoffen. Vetstoffen zijn niet bepaald ‘top of the bill’ als het op gezondheid aankomt.

In veel gevallen hebben vermelde ingrediënten meer te maken met scheikunde dan met voeding. Wie probeert te achterhalen welke ingedriënten aan een bepaald product werden toegevoegd, zal vaak van een kale reis thuiskomen. Op de verpakking staat niet altijd even duidelijk vermeld wat er precies in het vermelde product werd verwerkt. De marketeers hebben namelijk een manier gevonden om te ontsnappen aan de verplichting aan te geven wat er precies als additieven en/of in de verpakking werd verwerkt. Een label zegt tegenwoordig niet alles meer.