Marihuana kan denkvermogen multiple sclerose patiënten aantasten

Marihuana kan denkvermogen multiple sclerose patiënten aantasten

Gebruik van cannabis als pijnstiller kan symptomen bij multiple sclerose patiënten verzwaren

Over het al niet gebruik van marihuana als pijnstiller bij pijnverschijnselen, onder andere bij multiple sclerose patiënten, is al heel wat te doen geweest. Binnen de medische wetenschap zijn er zowel voor- als tegenstanders van het gebruik van cannabis. De vraag blijft uiteraard wat het zwaarst doorweegt: de voor- of de nadelen?

Marihuana kan het denkvermogen van multiple sclerose patiënten aantasten, zo blijkt uit een Canadese studie. Anthony Feinstein, professor psychiatrie bij de University of Toronto en aan het  Sunnybrook Health Sciences Center, is van mening dat er daarom bijzonder voorzichtig moet worden omgesprongen met het inschakelen van cannabis als pijnstiller. De werkzame stof in de drug kan weliswaar de pijn verzachten, maar daar staat het verlies van denkvermogen tegenover.

Het gebruik van cannabis als pijnstiller kan de symptomen bij multiple sclerose patiënten in verband met het coginitief deficiet verzwaren, aldus Feinstein. De professor bedoelt daarmee dat denken, beslissingen nemen en redeneren moeilijker kan worden. Dat geldt niet voor alle multiple sclerose patiënten, het zou in ongeveer de helft van de gevallen voorvallen.