Opletten met synthetische marihuana en andere designer drugs

Opletten met synthetische marihuana en andere designer drugs

We worden overstelpt met nieuwe drugs

Op festivals als Tomorrowland worden elk jaar opnieuw een groot aantal bezoekers betrapt met drugs in bezit. Dat kunnen de ‘gewone’ drugs als marihuana, speed en heroïne zijn, maar in toenemende mate is er ook sprake van het gebruik van synthetische marihuana en andere designer drugs. Deze beogen vaak het effect van hun voorlopers, maar zijn in sommige gevallen veel gevaarlijker.

Specialisten spreken ook wel van de NPS of de Nieuwe Psychoactieve Stoffen, die door nogal wat gebruikers worden beschouwd als goedkopere alternatieven voor de gekende drugs. Het concept is eigenlijk heel eenvoudig. De aanmakers van deze drugs proberen continu de controle een stapje voor te zijn door steeds nieuwe formules te ontwikkelen met molecules die nog niet verboden zijn.

In snel tempo worden nieuwe formules ontwikkeld zodra de vorige formule op de lijst met verboden producten te recht is gekomen. Er komen letterlijk tientallen van deze nieuwe designer drugs op de markt. De synthetische marihuana kan zelfs gerookt worden, op dezelfde manier als de ‘echte’ weed. De wetgever zit echter ook niet stil en plant een tegenoffensief om korte metten te maken met deze synthetische drugs.

Er zou een Koninklijk Besluit komen waarmee alle generieken van de klassieke drugs in één pennestreek verboden worden. In afwachting zijn ze echter nog steeds verkrijgbaar, onder andere op webshops. Het vervelende is dat de gebruikers denken dat de drugs in kwestie safe zijn, omdat ze niet op de lijst met verboden producten staan. Dat is dus zeer zeker niet het geval, de NPS zijn wel degelijk gevaarlijk.

Syndicatie