Mag ik medicijnen gebruiken die aan vrienden of familieleden voorgeschreven waren?

Mag ik medicijnen gebruiken die aan vrienden of familieleden voorgeschreven waren?

Een voorschrift voor geneesmiddelen is altijd persoonlijk

Geneesmiddelen zijn vaak duur en dat brengt mensen op ideeën. Die zijn echter niet noodzakelijk altijd even goed. Om het geld van een doktersbezoek uit te sparen, wordt zo bijvoorbeeld vaak beroep gedaan op voorschriften voor geneesmiddelen die niet op persoonlijke naam zijn uitgeschreven. De realiteit leert dat dit niet zo’n slimme zet is.

Mag ik medicijnen gebruiken die aan vrienden of familieleden voorgeschreven waren? Het antwoord op deze vraag is duidelijk negatief. Kristen A. Binaso, woordvoerdster van de American Pharmacists Association, heeft in haar carrière al genoeg voorbeelden de revue zien passeren om te weten dat het ‘lenen’ van voorschriften niet altijd zonder risico’s is.

Een voorschrift voor geneesmiddelen is altijd persoonlijk, niet iedereen reageert op dezelfde manier op een medicijn. Voorschriften op naam van vrienden en familieleden kunnen een negatieve bijwerking hebben bij degene die het voorschrift heeft gebruikt. Iemand kan namelijk allergisch zijn voor een bepaald medicijn, terwijl diegenen voor wie het oorspronkelijk was bedoeld dat niet is. Zaak is dus om voorzichtig te blijven. 

Syndicatie