Behandeling is noodzakelijk bij verslaving aan pijnstillers of andere opiaten

Behandeling is noodzakelijk bij verslaving aan pijnstillers of andere opiaten

Maatwerk is belangrijk, geen enkele vorm van verslaving is dezelfde

Een verslaving aan pijnstillers of andere opiaten komt vaak ongemerkt, maar zal zeker niet ongemerkt verdwijnen. Behandeling is daarom noodzakelijk bij een verslaving, of het nu pijnstillers of andere opiaten betreft. Maatwerk is daarbij belangrijk, geen enkele vorm van verslaving is namelijk dezelfde.

In de media zien we vaak reportages over junkies die moeten afkicken van een verslag aan heroïne of andere zwaar verslavende opiaten. Zo'n verslaving is vaak een ware hel, de verslaafde wordt dag in dag uit geconfronteerd om te gaan ‘scoren' (zijn noodzakelijke dosis drugs te gaan zoeken). Uiteindelijk wordt een verslaving een obsessie, in het leven van een verslaafde zal er niet veel ruimte meer zijn voor andere dingen dan voor zijn dagelijkse dosis drugs.

Een bijkomend probleem is dat iemand steeds meer van dezelfde drug nodig heeft om dezelfde effecten te bereiken. In sommige gevallen dreigt de drug zelfs zijn effect te verliezen, tot grote wanhoop van de verslaafde. In een dergelijk scenario wordt deze vaak tot zelfmoord gedreven. Het is daarom zeer belangrijk om het niet zover te laten komen.

Wat geldt voor illegale drugs, geldt ook voor pijnstillers die op voorschrift verkrijgbaar zijn. Deze pijnstiller zijn vaak eveneens opiaten, met hetzelfde verslavend effect als de illegale drugs die uit dezelfde familie afkomstig zijn. Een verslaving aan pijnstillers kan eveneens aanleiding geven tot junkie-gedrag, waarbij de verslaafde wanhopig op zoek gaat naar zijn volgende dosis.

Verslaafd zijn kan ieder aspect van het leven in aanzienlijke mate beïnvloeden. De dagelijkse routine bestaat eigenlijk alleen maar uit het zoeken naar het volgende genotsmoment (als we dit woord mogen gebruiken). Plannen, ambities, dromen enzovoort worden door een verslaving bruusk verstoord. Ook de relaties met vrienden, geliefden en familie zullen onder druk komen staan.

Er is echter hoop: een verslaving aan pijnstillers of andere opiaten kan worden behandeld. Zo'n behandeling kan het mogelijk maken om het gebruik van verslaving aan pijnstillers of andere opiaten onder controle te krijgen. Tevens wordt zo de controle over het eigen leven weer teruggewonnen.

Toch moet er rekening mee worden gehouden dat een verslaafde in zijn verslaving aan verslaving aan pijnstillers of andere opiaten kan hervallen. Het kan dus noodzakelijk zijn om de behandeling meermaals opnieuw op te starten. Het afkicken van verslaving aan pijnstillers of andere opiaten moet dus steeds onder begeleiding gebeuren.

Bovendien is elke vorm van verslaving anders, zodat een passe-partout eigenlijk niet bestaat. Een verslaving aan pijnstillers of andere opiaten kan het meest succesvol zijn wanneer eerst een campagneplan wordt uitgewerkt. Zo'n plan is een kwestie van maatwerk. De lengte en de verschillende vormen van uitwerking zijn afhankelijk van de mate waarin iemand aan pijnstillers of andere opiaten verslaafd is.

Syndicatie