Afwijziging in de liefde en fysische pijn vertonen gelijkaardige kenmerken

Afwijziging in de liefde en fysische pijn vertonen gelijkaardige kenmerken

Liefdesverdriet en pijn zijn niettemin duidelijk verschillend

Dat een gebroken hart pijn kan doen, heeft waarschijnlijk iedereen van ons ooit in zijn leven mogen ervaren. Die pijn wordt door de medische wetenschap echter niet als een ‘echte’ pijn ervaren. Misschien is dat een verkeerde interpretatie, want liefdesverdriet zou wel eens meer met gewone pijn te maken kunnen hebben dan nu algemeen wordt aangenomen.

Afwijziging in de liefde en fysische pijn vertonen gelijkaardige kenmerken, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek verricht aan een Amerikaanse universiteit. Researchers van de Columbia University in New York hebben namelijk deze verwantschap – of toch alleszins een vermoeden er van – kunnen aantonen. Edward Smith, één van de wetenschappers betrokken bij het onderzoek, geeft toe dat deze vaststelling misschien wel ongeloofwaardig kan klinken. Toch zou de verwantschap tussen beide gevoelens wel eens groter kunnen zijn dan algemeen wordt aangenomen.

Liefdesverdriet en pijn zijn niettemin duidelijk verschillend, aldus Smith. Het is volgens hem niet uitgesloten dat er iets ‘speciaals’ is aan afwijzing, iets wat een reactie in de matrix van de hersenen uitlokt. Naar wat dat ‘iets’ precies is, heeft hij voorlopig het gissen naar. Hij kwam wel tot de vaststelling dat afwijzing een bepaalde reactie in de cortex losweekt.

Syndicatie