Gebruik van marihuana voor medische doeleinden blijft hoe dan omstreden

Gebruik van marihuana voor medische doeleinden blijft hoe dan omstreden

Neveneffecten van marihuana-gebruik kunnen lang merkbaar blijven

Onderzoek uitgevoerd bij multiple sclerose patiënten door Canadese onderzoekers heeft het probleem van het medisch gebruik van marihuana opnieuw in vraag gesteld. Een team onderzoekers onder leiding van Anthony Feinstein, professor psychiatrie bij de University of Toronto en aan het  Sunnybrook Health Sciences Center, kwam tot de conclusie dat er wel degelijk neveneffecten verbonden kunnen zijn aan het cannabis-gebruik.

Gebruik van marihuana voor medische doeleinden blijft hoe dan omstreden, in die zin dat Feinstein zelf tegenstander is. Hij testte multiple sclerose patiënten op hun cognitieve capaciteiten en kwam tot de conclusie dat cannabis-gebruikers op medisch voorschrift of als vrijetijdsbesteding twee keer zoveel kans kans hadden om laag te scoren op cognitieve testen als niet-gebruikers. Bovendien was ook de snelheid van hun denkprocessen duidelijk trager, die vertraging kon oplopen tot een derde.

Neveneffecten van marihuana-gebruik kunnen lang merkbaar blijven, zo stelde Feinstein vast. De multiple sclerose patiënten werden 12 uur of meer dan het gebruik van de drug getest. De groep met testpersonen waren regelmatige cannabis-gebruikers, sommigen van hen hadden de drug al meer dan 25 jaar gebruikt. De meesten van de cannabis-gebruikers deden dat dadelijk, om medische en om recreationele redenen.

Syndicatie