Verslaving aan drugs en pijnstillers is een hersenziekte

Verslaving aan drugs en pijnstillers is een hersenziekte

Opiaten wijzen chemische samenstelling van de hersenen

Verslaving aan drugs en pijnstillers is een hersenziekte, zo wordt door de moderne medische wetenschap algemeen aangenomen. Een verslaving wordt nu algemeen erkend als een ziekte, of het nu gaat om geneesmiddelen op voorschrift zoals pijnstillers of om een illegale drug als heroïne. Zowel de World Health Organization als het overkoepelend Amerikaans National Institute on Drug Abuse erkennen verslaving momenteel aan een aandoening.

Opiaten wijzen de chemische samenstelling van de hersenen, in die zin dat het lichaam denkt dat het drugs of pijnstillers nodig heeft om te overleven. Wanneer het lichaam vertelt dat leven zonder drugs onmogelijk is, zal het snel een obsessie worden om aan die drugs te raken.

In de Verenigde Staten verscheen onlangs een uitgebreide studie over drugverslaving. In Prescription Painkiller/Heroin Addiction & Its Treatment staat te lezen dat uiteindelijk iedereen in aanmerking komt om verslaafd te raken aan verdovende midddelen. Zowat de helft van de bevolking bleek er niet van op de hoogte te zijn dat een verslaving aan pijnstillers eigenlijk even erg is als een verslaving aan heroïne. Uiteindelijk zijn pijnstillers ook een vorm van opiaten, zodat de neiging aan verslaafdheid aan deze geneesmiddelen in feite niet hoeft te verbazen.

Opiaten zijn de facto drugs die in het lichaam werken zoals opium dat doet. Sommige van deze verdovende middelen zijn rechtstreeks uit opium gemaakt, zoals bijvoorbeeld morfine en codeïne. Andere geneesmiddelen zijn kunstmatig aangemaakt, maar bezitten dezelfde chemische samenstelling als opiaten. Dat geldt onder ander voor pijnstillers als oxycodone, hydrocodone en fentanyl, beter bekend onder merknamen als Oxycontin, Vicodin, Percocet en Actiq. Vanzelfsprekend mag ook heroïne tot de opiaten gerekend worden.

Alle deze drugs en geneesmiddelen hebben één ding gemeen: ze zijn bijzonder krachtig. Dat maakt ze tevens ook zo gevaarlijk. Voor mensen met ernstige pijn zijn opiaten zeer doeltreffende geneesmiddelen. Ondanks hun verslavend karakter raken de meeste patiënten die met opiaten worden behandeld niet verslaafd. In sommige gevallen is de verslaving echter een onverwacht neveneffect van de pijnbehandeling. De problemen kunnen beginnen wanneer wordt gestopt met het gebruik van de pijnstiller wanneer de pijn is verdwenen. Pas op dat moment zal het besef ontstaan dat er sprake is van een verslaving.

Syndicatie