Meeste geneesmiddelen tegen obesitas of zwaarlijvigheid hebben vervelende neveneffecten

Meeste geneesmiddelen tegen obesitas of zwaarlijvigheid hebben vervelende neveneffecten

Het metabolisme sneller doen werken, is geen oplossing

De farmaceutische industrie is nu al bijna 100 jaar op zoek naar een geneesmiddel dat iemand kilo’s kan doen verliezen. Of met andere woorden: een medicijn dat op een efficiënte manier obesitas of zwaarlijvigheid kan bestrijden. Niet voor niets wordt het te veel aan kilo’s als één van de aandoeningen van de moderne tijd beschouwd. Maar de strijd tegen de kilo’s is allesbehalve gemakkelijk.

In de jaren 50 en 60 waren amfetamines erg populair, deze middelen versnelden de werking van het metabolisme en onderdrukten de eetlust. De meeste van deze geneesmiddelen waren echter erg verslavend, bovendien verhoogden ze de bloeddruk en de hartslag. Er zijn nog altijd amfetamines op de markt die op korte termijn gewicht kunnen doen helpen verliezen, maar erg enthousiast is de medische wereld er niet over.

In de jaren 90 kwam er een nieuwe pil op de markt, die de werking van twee oudere pillen combineerde. Deze nieuwkomer werd nooit goedgekeurd, maar de beide samenstellende pillen bleven wel verkrijgbaar. In de praktijk werd ze dus wel voorgeschreven. Al snel bleek dat tot 30% van de mensen die ze innamen met hartproblemen af te rekenen kregen.

De meeste geneesmiddelen tegen obesitas of zwaarlijvigheid hebben inderdaad vervelende bijwerkingen, die in sommige gevallen zelfs verantwoordelijk kunnen zijn voor een dodelijke afloop. De speurtocht naar een doeltreffend middel om kilo’s te doen verliezen, dateren al bijna 100 jaar geleden.  

Het metabolisme sneller doen werken, is geen oplossing. Tot deze ontdekking kwam de farma-industrie al in de jaren 90. Geneesmiddelen om meer calorieën te doen werken, bleken weliswaar tot op bepaalde hoogte effectief maar veroorzaakten koorts, zwellingen enzovoort. Uiteindelijk werd van dit pad afgestapt, maar inmiddels is er nog altijd geen enkele andere echt bevredigende weg ontdekt langs waar medicijnen kunnen worden ontwikkeld om zwaarlijvigheid op een efficiënte manier te bestrijden.

Syndicatie