Marihuana medisch gebruikt als pijnstiller kan bepaalde hersenfuncties schaden

Marihuana medisch gebruikt als pijnstiller kan bepaalde hersenfuncties schaden

Canadese studie wijst uit dat marihuana denkfunctie van multiple sclerose patiënten kan beïnvloeden

Regelmatig laait de discussie op over het gebruik van marihuana als pijnstiller bij bepaalde ziektes. De medische wetenschap heeft geen eensluidende mening over deze toepassing van de drug: sommige dokters zijn pro het gebruik van cannabis als pijnbestrijder, andere dokters zijn dan weer resoluut tegen. De vraag draait eigenlijk om het feit of er al dan niet neveneffecten optreden.

Recent onderzoek bij multiple sclerose patiënten heeft aangewezen dat dergelijke neveneffecten wel degelijk kunnen optreden. Marihuana medisch gebruikt als pijnstiller kan bepaalde hersenfuncties schaden, zo blijkt uit een Canadese studie. Uit testen bleek dat die MS-patiënten op bepaald testen slechter scoorden dan andere MS-patiënten die geen marihuana als pijnstiller hadden gebruikt.

De Canadese studie wees uit dat marihuana met name de denkfunctie van multiple sclerose patiënten kan beïnvloeden. Wie ‘stoned’ was, kon zich minder goed concentreren, kon minder snel nadenken en konden minder goed de afstand tussen twee voorwerpen inschatten. De resultaten van het onderzoek verschenen in het vakblad Neurology. Ze zullen worden gebruikt als basis voor verder onderzoek naar het pijnstillend effect van marihuana bij andere aandoeningen.

Syndicatie