Roken van marihuana op jonge leeftijd kan teelbalkanker veroorzaken

Roken van marihuana op jonge leeftijd kan teelbalkanker veroorzaken

Non-seminoma tumoren zijn een bijzonder gevaarlijke vorm van teelbalkanker

De discussie of het roken van marihuana woedt nog steeds in volle hevigheid, discussie die moet worden bekeken tegen de achtergrond van het pleidoor voor het medisch gebruik van cannabis-producten. Nogal wat mensen roken tegenwoordig joints om pijnen te bestrijden.

De voorstanders van mediwiet of het medisch gebruik van marihuana vestigen uiteraard hoofdzakelijk de aandacht op de positieve effecten van het cannabis-gebruik. We krijgen de indruk dat er al te gemakkelijk over de negatieve effecten van het gebruik wordt heengestapt. Dat die effecten er zijn staat buiten kijf, we denken daarbij aan psychoses die taak bij verstokte gebruikers worden vastgesteld.

Daarom lijkt het verstandig om marihuana alleen onder doktersbegeleiding voor medische doeleinden te gebruiken. Een dokter met ervaring kan al snel vaststellen of de behandeling al dan niet ongewenste neveneffecten heeft. In dat geval kan ze alsnog worden stopgezet. Bovendien moet er worden gewezen op gevaren die tot dusver nog niet aan het daglicht waren gekomen. Die blijken er inderdaad te zijn.  

Roken van marihuana op jonge leeftijd kan teelbalkanker veroorzaken, zo blijkt uit een recente studie die werd uitgevoerd door wetenschappers aan de University of Southern California. Deze rapporteren namelijk een link te hebben ontdekt tussen het recreationeel gebruik van cannabis sativa en een grotere kans voor jongeren vanaf 15 tot 35 jaar om deze vorm van kanker te ontwikkelen. 

Non-seminoma tumoren zijn een bijzonder gevaarlijke vorm van teelbalkanker, zodat het gevaar zeker niet onderschat mag worden. Victoria Cortessis, één van de onderzoekers en assistant professor preventieve geneeskunde aan de Keck School of Medicine of USC in Los Angeles, kwam tot de conclusie dat deze vorm van teelbalkanker hoofdzakelijk bij jonge mensen voorkomt.

Syndicatie