Googlen doet informatie sneller vergeten, steeds meer mensen vertrouwen op hun computer

Googlen doet informatie sneller vergeten, steeds meer mensen vertrouwen op hun computer

Veelvuldig gebruik van Google heeft invloed op geheugencapaciteit

De uitvinding van Google is een goede zaak voor wie snel iets aan de weet wil komen. Het volstaat om een trefwoord in de zoekrobot in te geven en we komen alles over een bepaald onderwerp aan de weet. Sneller en efficiënter is moeilijk denkbaar. Maar aan elk voordeel is een nadeel verbonden, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Googlen doet informatie sneller vergeten want steeds meer mensen vertrouwen op hun computer als een soort van extern geheugen. Het is niet meer nodig om iets te onthouden, want de computer zal dat wel doen. Op die manier valt de noodzaak weg om het geheugen te belasten met informatie, waardoor dat zelfde geheugen minder geoefend zal worden.

Het veelvuldig gebruik van Google heeft duidelijk invloed op de geheugencapaciteit, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd aan de Harvard University. Dat onderzoek leerde dat bij 60 proefpersonen informatie makkelijker werd vergeten wanneer ze wisten dat die informatie op computer zou worden opgeslagen. Hetzelfde effect doet zich gevoelen bij Google, de wetenschap dat iets bij Google terug te vinden is doet de noodzaak aan opslag in het eigen geheugen afnemen.

Syndicatie