Adolescenten lopen groter risico op Mexicaanse griep

Adolescenten lopen groter risico op Mexicaanse griep

Vooral teenagers bevinden zich in de risicogroep voor Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)

Het werd al een tijdje vermoed, maar inmiddels worden de aanwijzingen steeds sterker. De World Health Organization waarschuwde dat adolescenten een groter risico op Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) lopen. De meest gevaarlijke leeftijdsgroep zijn de teenagers, meer bepaald de periode tussen 12 en 17 jaar. Dat blijkt volgens de WHO steeds duidelijker uit de data die uit verschillende landen binnenkomen.

Met name in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Japan wordt de groep van 12- tot 17-jarigen als de meest risicovolle beschouwd. Volgens de WHO is de situatie zelfs zo dat de gemiddelde leeftijd van al wie Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) oploopt in die categorie van 12 tot 17 gesitueerd mag worden.

Teenagers hoeven echter niet te panikeren, het is niet noodzakelijk zo dat ook de meeste hospitalisaties en griepgevallen met dodelijke afloop in deze leeftijdscategorie gesitueerd moeten worden. Bovendien – het kan niet genoeg beklemtoond worden – is er maar een zeer beperkt aantal gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) waarin de ziekte ernstige vormen aannemen. De meeste geïnfecteerden komen er met tijdelijke ongemakken vanaf.

Voor het opstellen van sluitende statistische reeksen is het nog wat vroeg, maar de WHO heeft de indruk dat de gemiddelde ouderdom van de patiënten lichtjes stijgt naarmate de pandemie van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) een breder draagvlak krijgt. Mogelijk bestaat er een causaal verband met de plaats waar de ziekte oorspronkelijk uitbrak. In eerste instantie gebeurde dat vaak in scholen, waarna ze zich verder uitbreidde in de lokale gemeenschap.

Voor de overheden is het belangrijk om te weten welke leeftijdsgroep de grootste risico’s loopt, kwestie van de vaccinatie-campagne in zo optimaal mogelijke omstandigheden op te starten. Het lijkt de logica zelf dat de vaccinatie zal worden opgestart in die leeftijdsgroep waar de risico’s het grootste zijn. Verschillende grote farmabedrijven werken momenteel aan een virus voor de bestrijding van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Op basis van gegevens verstrekt door de WHO zullen waarschijnlijk ongeveer 2 miljard mensen – wat neerkomt op ruim een derde van de wereldbevolking - met deze nieuwe vorm van influenza geïnfecteerd worden.

Hoewel er al enkele honderden gevallen met dodelijke afloop zijn vastgesteld, mogen de risico’s op een worst case scenario in de meeste gevallen van besmetting met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) niet overschat worden. Meestal zijn de symptomen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) niet erger dan die van een gewone griep. 

Naast adolescenten lopen ook mensen met een aandoening (diabetes, hart- en vaatziekten, kanker) een grotere kans op infectie met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Ook problemen met de ademhaling kunnen de kansen op besmetting verhogen, evenals asthma en zwaarlijvigheid.

Syndicatie