Mexicaanse griep: voorkomen is beter dan genezen, want kostprijs kan hoog oplopen

Mexicaanse griep: voorkomen is beter dan genezen, want kostprijs kan hoog oplopen

De Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) heeft de economie al heel wat geld gekost

De Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) heeft zich over de wereld verspreid en niets wijst er op dat deze nieuwe vorm van influenza weer snel gaat verdwijnen. Het belangrijkste risico bestaat er uit dat het virus gaat muteren, met alle gevolgen van dien. Voorlopig is daar nog geen sprake van, maar dat kan op een bepaald moment in de komende jaren nog steeds gebeuren. Het ziet er naar uit dat we wel voor enkele jaren met de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) opgezadeld zitten.

De Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) houdt niet alleen duizenden mensen geruime tijd aan hun bed gekluisterd, maar veroorzaakt ook heel wat absenteïsme op de werkvloer. Dat kost de bedrijven dan weer handenvol geld. Die hebben er dan ook alle belang bij dat het aantal besmettingen met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) tot een minimum wordt beperkt. Maar heeft er iemand al ooit proberen uit te rekenen wat een griepepidemie de economie wereldwijd kan kosten.

De Zwitserse farmagroep Roche, bekend van zijn geneesmiddel/griepbestrijder Tamiflu, heeft jaren geleden al geprobeerd om de jaarlijkse kostprijs van de griep in getallen uit te drukken. Vertrekkende van de vaststelling dat er jaarlijks alleen al in Europa, Japan en de Verenigde Staten ongeveer 100 miljoen mensen griep (we praten dan over gewone griep, niet over Mexicaanse griep), zou de kostprijs op jaarbasis oplopen richting 15 miljard euro. Die kostprijs kan inmiddels ruim hoger liggen, zeker nu we ook met de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) moeten rekening houden. Griep bleek in verleden al verantwoordelijk te zijn voor ongeveer 10% van alle ziektegebonden absenteïsme op de werkvloer. Dat percentage is zeker niet lager geworden, wel integendeel.

Griep en de bedrijfswereld, beiden verhouden zich als water en vuur. De negatieve invloed op de economie van influenza mag dan ook niet onderschat worden. Onderzoek wees uit dat grieplijders, we praten uiteraard opnieuw over de gewone griep en niet over de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1),  gemiddeld drie tot zeven dagen afwezig blijven van hun werk. Daar stopt het echter niet mee, want in de eerste dagen van hun come-back zal hun rendement zeker nog te wensen overlaten. De ex-grieplijder kan zich nog een paar dagen ‘pips’ voelen.

In het verleden gepubliceerde rapporten gaven aan dat het absenteïsme op de werkvloer met ruim de helft stijgt in mild tot matig griepseizoen zoals we dit elk jaar beleven. Concreet komt dit neer op een verlies van honderdduizenden werkdagen tijdens de periode waarin de epidemie haar piek kent. Nogmaals: de schade veroorzaakt door de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) kan beduidend hoger oplopen.

De collega’s die het geluk hebben om gezond te blijven, worden op hun manier niet gespaard van de ziekte. Een collega met een griep(je) wordt meestal niet vervangen, waardoor de werkdruk toeneemt voor de werknemers die wel aan de slag blijven. De extra moet namelijk onder de overblijvers worden verdeeld. Het is daarom allesbehalve verwonderlijk dat de bedrijfswereld ongerust reageerde zodra de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zijn opwachting maakte. We zeiden het al: griep en de bedrijfswereld gaan niet samen.

Syndicatie