Mexicaanse griep doet behoefte aan universeel griepvaccin toenemen

Mexicaanse griep doet behoefte aan universeel griepvaccin toenemen

Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) biedt de kans om na te denken over manier waarop universeel griepvirus kan ontworpen worden

De griep is één van de vele kwalen waar de medische wetenschap nog steeds geen afdoend antwoord op heeft verzonnen. Regelmatig duiken nieuwe varianten van hetzelfde virus of van verwante virussen op. De Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) biedt de kans om na te denken over manier waarop universeel griepvirus kan ontworpen worden.

Dat zou goed van pas komen, want het zou de kans bieden om antwoorden te bedenken voor globale uitdagingen. Het moment is daarvoor rijp want de komst van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) heeft de capaciteit voor het aanmaken van antigriepvirussen fors doen toenemen. Die capaciteit zou ruimschoots zijn verdubbeld, kwestie van op tijd zo veel mogelijke virussen voor de bestrijding van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) aan te maken. Wereldwijd zou de capaciteit voor het aanmaken van influenzabestrijders 900 miljoen dosissen bedragen, waar dat voordien maar 400 miljoen dosissen was. De cijfers zijn afkomstig van Novartis AG, U.S. National Institutes of Health, de Erasmus Universiteit en de World Health Organization.

Grote farmaceutische bedrijven zijn nu al op zoek naar een virus dat kan worden gebruikt voor de bestrijding van een breed spectrum van influenza’s. Succes in deze materie echter niet gegarandeerd, want de wetenschap zoekt al ongeveer 60 jaar naar zo’n virus. De Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) heeft die zoektocht echter in een stroomversnelling gebracht. Het Amerikaans farmabedrijf Johnson & Johnson kocht een belang in het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell om toegang te krijgen tot de experimentele flu-mAb technologie, die is gebaseerd op proteïnen die in het virus binnendringen en het van binnenuit bestrijden.

Crucell heeft zo een eerste stap gezet in de richting van een universeel griepvaccin, maar er zijn andere bedrijven die in hetzelfde water vissen. Het Israelisch bedrijf BiondVax Pharmaceuticals Ltd heeft een experimenteel bedrijf in de pijplijn zitten, vanaf 2011 zou het volledig operationeel kunnen zijn. Het is de bedoeling dat zo’n universeel medicijn ook bescherming zou bieden tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1).

Het ziet er naar uit dat het niet zo lang gaat duren alvorens er een universeel griepvaccin op de markt is. Volgens de medische wetenschap is wereld beter dan ooit voorbereid voor een pandemie dan op eender welk ander tijdstip in het verleden het geval was.

Syndicatie