Tien manieren om verkoudheid en griep te voorkomen

Tien manieren om verkoudheid en griep te voorkomen

Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) is een ander paar mouwen, maar de meeste vormen van verkoudheid en griep (influenza) kunnen vrij makkelijk voorkomen worden

Met het vallen van de bladeren breekt elk jaar opnieuw de koudste periode van het jaar aan. Herfst, winter en het begin van de lente worden automatisch geassocieerd met verkoudheid en griep. In deze periode van het jaar is het inderdaad niet zo moeilijk om een kou of een griepje op te doen. Nochtans zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die de kans op zo’ vervelende ziekte op een makkelijke manier tot een minimum beperken.

1.    Zorg voor voldoende slap

Wie weinig slaapt, is gevoeliger voor het opdoen van verkoudheid en/of griep. Zorg daarom dat je in de gevaarlijke periode van het jaar voldoende uren onder de lakens doorbrengt. Een gemiddelde volwassene heeft behoefte aan 6 tot 8 uren slaap, pasgeboren kinderen kunnen tot 18 uren slaap nodig hebben. Geef verkoudheid en/of griep geen kans en slaap voldoende.

2.    Zet uw lichaam in beweging

Lichaamsbeweging is een factor die kan helpen om verkoudheid en/of griep te helpen voorkomen. Wandelen, fietsen, yoga enzovoort zijn niet alleen goed om verkoudheid en/of griep tegen te hoduen, maar zullen uw fysiek met rasse schreden doen vooruitgaan.

3.    Hou de basisprincipes van de hygiëne in de gaten

Regelmatig de handen wassen met zeep kan verkoudheid en/of griep een halt toeroepen. Door de basisprincipe van de hygiëne in acht te houden, maken de bacteriën geen of toch alleszins minder kans. In geval iemand in de familie toch ziek wordt, moet bijvoorbeeld diens tandenborstel duidelijk uit de buurt van de familieleden gehouden worden.

4.    Drink voldoende

Ons lichaam heeft voldoende vocht nodig, dus is het belangrijk om regelmatig (en dagelijks) water te drinken. Water houdt de weefsels van het ademhalingssysteem vochtig, waardoor microben die verkoudheid en/of griep veroorzaken minder kans krijgen.

5.    Verluchten regelmatig de woning

Ook al is het buiten koud, toch blijft het belangrijk om regelmatig het huis te verluchten door de ramen een paar minuten open te zetten. Frisse lucht kan belangrijk zijn om het immuniteitssysteem te beschermen en zo verkoudheid en/of griep voorkomen.

6.    Keep it cool

Verwarm de huiskamer nooit te sterk. Oververhitting veroorzaakt droge lucht en dat is de perfecte omgeving waarin virussen zich thuis voelen. Uitdroging van bepaalde lichaamsdelen (neus, mond, speekselklieren) kunnen verkoudheid en/of griep aan een geschikte voedingsbodem helpen.

7.    Relax

Overdrijving schaadt uiteraard, maar het af en toe inlassen van een relaxatiemoment kan de stress verbannen. Minder stress betekent minder kans op verkoudheid en/of griep.

8.    Denk aan vitamine C

Citrusvruchten, kiwi’s, druiven, groene bonen, frambozen enzovoort, bevatten allen veel vitamine C. Die vitamines zijn belangrijk bij het voorkomen van verkoudheid en/of griep. Ook uw kinderen zijn gebaat bij het eten van voldoende fruit en groenten.

9.    Wees voorzichtig met snoepgoed

Suiker kan het lichaam doen verzuren, wat de weerstand tegen bacteriën verzwakt. Op die manier krijgen verkoudheid en/of griep meer kansen.

10.    Neem indien nodig vitaminesupplementen

Zeker voor kinderen kunnen vitaminesupplementen de weerstand verhogen, zodat de kansen op verkoudheid en/of griep slinken. Overdrijf echter niet, te veel vitamines en mineralen brengen geen toegevoegde waarde (meer).

Syndicatie