Is Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) onder druk van farma-industrie tot pandemie verklaard?

Kritiek op de World Health Organisation neemt toe

Inmiddels is het duidelijk geworden dat de pandemie van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) niet de vormen heeft aangenomen die de meeste gezondheidsorganisaties hadden vooropgesteld. In de meeste landen kregen we een eerste opstoot, waarna het aantal gevallen opnieuw ging dalen.

Het heeft natuurlijk weinig zin om de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) tot een onschuldig fait divers uit te roepen. Er zijn heel wat doden gevallen en bovendien onderscheidde de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zich duidelijk van haar voorgangers door het feit dat er procentueel meer jongeren en meer zwangere vrouwen het slachtoffer van werden. De aanpak verschilde daardoor enigszins.

De vraag mag echter worden gesteld of het wel zin had om zo'n massale inentingscampagne te organiseren en dit tegen een kostprijs die torenhoog is opgelopen. Vanzelfsprekend is het niet makkelijk om een antwoord op die vraag te formuleren. Aan de vraag moet de vraag van de kostprijs van een mensenleven worden gekoppeld.

Sommige wetenschappers zijn van mening dat het aanwakkeren van de paniek over de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) hoofdzakelijk onder druk van de farmaceutische industrie is gebeurd. Die heeft namelijk kans gezien om veel geld te verdienen aan de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Het aanmaken van speciale nieuwe vaccins in recordtempo heeft namelijk handenvol geld opgeslorpt. Aan de World Health Organisation wordt nu de vraag gesteld of dat geld niet beter voor andere en dringendere doeleinden was aangemeld.

Het zou anderzijds gevaarlijk zijn om de risico's van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te onderschatten. Het betreft een nieuwe vorm van het griepvirus, die mogelijk nog steeds kan muteren. Links en rechts zijn er trouwens vormen van de griep opgedoken die resistent waren tegen de klassieke griepbestrijders.

Het is daarom toch belangrijk dat de ontwikkelingen rond de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in de komende griepseizoenen op de voet worden gevolgd. Gaat deze griepvorm gas terugnemen, of komt de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) weer in volle hevigheid opzetten? Het wordt telkens opnieuw afwachten.

Syndicatie