Is het vaccin voor Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) veilig?

Is het vaccin voor Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) veilig?

Geen enkel vaccin is voor 100% veilig, maar de voordelen van het vaccin voor de bestrijding van Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) veilig wegen duidelijk op tegen de nadelen

Is het vaccin voor Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) veilig?, zo luidt een tegenwoordig veelgestelde vraag. Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig: geen enkel vaccin is voor 100% veilig, maar de voordelen van het vaccin voor de bestrijding van Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) veilig wegen duidelijk op tegen de nadelen.

Wat zijn mogelijke nadelen? Die kunnen onder andere aan het licht komen bij mensen die allergisch zijn voor een aantal zaken, zoals eieren bijvoorbeeld. Aangezien de vaccins op basis van eieren werden aangemaakt, zal het duidelijk zijn dat wie allergisch is voor eieren van vaccinatie uitgesloten is. Bovendien veroorzaken de vaccinaties beperkte maar wel algemene reacties. Ongeveer de helft van de behandelden zal wat pijn in de arm voelen, eventueel met wat rode vlekken en wat zwellingen.

Er zijn nog andere neveneffecten mogelijk. Ongeveer 10 tot 15% van de gevaccineerden voelen zich moe of hebben last van hoofdpijn, een beperkte aantal gevaccineerden kan koorts ontwikkelen. In zeldzame gevallen kan een vaccin een heftige tegenreactie uitlokken, zelfs bij mensen die geen voorgeschiedenis van allergieën hebben.

Waarom toch vaccinaties doen als er risico’s aan verbonden zijn? De reden ligt voor de hand: de mogelijke neveneffecten van de vaccins zijn – behalve in uitzonderlijke gevallen – veel minder ernstig dan de aandoeningen waartegen ze gebruikt worden. Van alle 1 of 2 miljoen mensen die worden ingespoten, zal er maar 1 of 2 een serieuze tegenreactie als het Guillain-Barre syndroom (GBS) ontwikkelen. De Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) kan echter ernstige problemen veroorzaken – inclusief GBS – in veel meer dan 1 of 2 op 1 of 2 miljoen gevallen. De voordelen van vaccinatie zijn daarom duidelijk groter dan de nadelen.

Bovendien speelt ook het effect van de grote getallen. Een groot deel van de bevolking wordt gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1), zodat de risico’s verbonden aan vaccinatie veel kleiner zijn dan die verbonden aan de ziekte zelf.

Bij de proefnemingen voorafgaand aan de vaccinatie tegen Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) werden 10 tot 15.000 kinderen en volwassenen ingespoten met het vaccin. Geen van het ondervond serieuze neveneffecten van die vaccinatie. Toch zijn dergelijke neveneffecten verbonden aan een vaccinatie voor Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) niet uitgesloten, maar de kansen er op zijn wel erg klein. U kan dus zonder enig probleem uw vaccin tegen Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) laten inspuiten.

Syndicatie