7 redenen om niet bezorgd te zijn voor de Mexicaanse of varkensgriep

 7 redenen om niet bezorgd te zijn voor de Mexicaanse of varkensgriep 

Afgaande op de meest recente rapporten van de World Health Organisation kan het nog een tijdje duren alvorens de Mexicaanse of varkensgriep onder controle is. Moeten we ons echter zorgen maken over het deze nieuwe vorm van griep? We denken van niet en wel om de zeven volgende redenen:
 
  1. Tot dusver zijn er meestal milde vormen van de griep vastgesteld, met Mexico als uitzondering die de regel bevestigt. Het is niet duidelijk waarom de griep in dat land zwaarder toeslaat dan elders.
  2. We zijn niet weerloos tegen de varkensgriep. Mijd zoveel mogelijk contact met mensen die besmet zouden kunnen zijn. Regelmatig de handen wassen is geen overbodige maatregel.
  3. De meeste gevallen van varkensgriep geleken tot dusver sterk op de gewone griep zoals we die elk jaar kennen. De meesten onder ons hebben al meer dan één griepje overleefd.
  4. Er is momenteel wel al veel heisa gemaakt rond de varkensgriep, maar de gewone griep eist jaarlijks wereldwijd duizenden slachtoffers. Er is dus geen enkele reden om te panikeren.
  5. Het is nog onzeker of varkensgriep een blijver zal zijn, dan wel geleidelijk aan weer gaat verdwijnen. Die onzekerheid brengt wel mee dat we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn.
  6. De ganse wereld verkeert in een alarmfase. De medische wetenschap staat met andere woorden klaar om de varkensgriep een warme toekomst te bezorgen.
  7. Zelfs wanneer het tot een pandemie – een grote uitbraak van de Mexicaanse of varkensgriep op wereldschaal – hoeft die niet noodzakelijk dodelijk te zijn. De waarschuwingen van de World Health Organisation hebben tot dusver hoofdzakelijk betrekking op het besmettingsgevaar van de griep, niet op de gevolgen ervan.

 

Syndicatie