Binnen enkele maanden is virus voor Mexicaanse griep klaar

Binnen enkele maanden is virus voor Mexicaanse griep klaar

Farmabedrijven waarschuwen dat vaccin tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) geen wondermiddel is

De World Health Organization neemt de dreiging van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) ernstig en aarzelt niet om met de regelmaat van een klok alarm te slaan. Wereldwijd wordt uitgekeken naar een vaccin tegen het virus dat binnen enkele maanden beschikbaar zal zijn. Sommige farmabedrijven ondervinden groter dan verwachte problemen met de aanmaak van het virus, maar die zitten volgens Anne Schuchat, directeur van het Amerikaans Center for Immunization and Respiratory Diseases bij het U.S. Centers for Disease Control and Prevention al in het tijdschema voor het klaarstomen van het virus begrepen.

Volgens de World Health Organization is in de huidige omstandigheden een duidelijke communicatie tussen de bedrijven die aan een vaccine werken een conditio sine qua non. De bewegingen die het virus uitvoert, zijn zo onvoorspelbaar dat een nauwe samenwerking absoluut geen overbodige luxe zou zijn. De vraag is echter of die samenwerking wel optimaal verloopt.

Het vervelende met een virus als dat van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) is de onvoorspelbaarheid er van . Volgens Anne Shuchat volgt onmogelijk te voorspellen met welke extra uitdagingen de wetenschappers in de komende dagen nog geconfronteerd gaan worden.

Ook van de man in de straat wordt verwacht dat hij (of ook zij in dit geval) vooruit gaat denken. Alleszins gaan er in de komende weken en maanden nog niet voldoende vaccins voor de bestrijding van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)  voorradig zijn. 

De WHO is anderzijds gestopt met het geven van cijfers over personen besmet met de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Enerzijds waren de tot dusver gepubliceerde cijfers amper betrouwbaar, anderzijds wil men de publieke opinie niet de daver op het lijf jagen. Het fenomeen doet zich namelijk voor dat zich overal bij medische hulpverleners mensen aanmelden die denken dat ze met de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) besmet zijn.

Bovendien zijn er inmiddels zoveel gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) opgedoken dat het niet meer mogelijk is om iedereen te testen, kwestie van met zekerheid een diagnose te stellen. Bovendien wil de organisatie kost wat kost vermijden dat bij de hulpverleners een gevoel van onmacht opduikt.

Bedrijven als Baxter International Inc., Sanofi-Aventis SA en Novartis AG werken inmiddels full speed verder aan een vaccine dat de bestrijding van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) mogelijk moet maken. Het virus dat wordt gebruikt om het vaccin aan te maken zou echter weinig van het antigen bevatten dat nodig is voor het beschermen van de bevolking.

Robert Parkinson Jr., chief executive officer van  Baxter, stelde dat zijn bedrijf orders moet weigeren vanwege de grote vraag. Het bedrijf zal wel zijn uiterste best doen om een maximaal aantal vaccins te leveren. De farmabedrijven waarschuwen echter dat het vaccin tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) geen wondermiddel is.

Syndicatie