Helpt masker om Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te voorkomen?

Helpt masker om Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te voorkomen?

Een masker kan theoretisch helpen om Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te voorkomen, maar verwacht geen wonderen

Is het inderdaad nuttig en nodig om besmetting met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te voorkomen? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Volgens de wetenschappers is het alleszins zo dat een masker zeker zijn nut heeft, maar op dit moment zeker niet noodzakelijk is.

Een masker is alleszins noodzakelijk wanneer iemand in huis de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) heeft en regelmatig moet niesten of hoesten. Zeker hulpverleners dragen dus bij voorkeur liefst een masker. Ook echtgenoten, ouders en andere familieleden nemen liefst het zekere voor het onzekere. Garanties dat u geen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zult oplopen, kunnen echter niet gegeven worden. Besmetting gebeurt namelijk niet alleen via hoesten of niezen.

Minstens zo gevaarlijk is als iemand die besmet is in zijn hand hoest of niest. Vervolgens raakt hij of zij de knop van de lift of een deurklink aan. Wie enkele minuten later diezelfde knop of klink aanraakt, is besmet. Het dragen van een masker helpt daar niet aan. Er is nog niets aan de hand zolang de tweede persoon zijn mond, neus of ogen niet aanraakt. Gebeurt dit wel, dan kan een volgend geval van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) geregistreerd worden.

Het kan enigszins onnozel klinken, maar de meest effectieve manier om besmetting met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te voorkomen is om regelmatig de handen te wassen. De meeste mensen doen dit echter niet vaak genoeg en bovendien ook niet op de juiste manier.

De grootste risico’s loopt u uiteraard bij het bezoek aan een publieke plaats. Het valt alleszins aan te raden daar zo weinig mogelijk voorwerpen – als het even kan zelfs geen – aan te raken. Bovendien moet u te allen tijde vermijden dat u in zo’n publieke plaats uw gezicht aanraakt.

Wie een publieke ruimte zonder masker binnengaat, doet wat hij moet doen en zorgt er voor dat hij nadien zo snel mogelijk zijn handen wast. Even nat maken met water volstaat niet, het is noodzakelijk dat zo’n wasbeurt minstens 20 seconden duurt. Het is echt noodzakelijk dat uw handen een dergelijke wasbeurt krijgen. Duurt het u te lang, dan kan u al wassend nog altijd een deuntje fluiten. 

Een gevaarlijke plaats om besmet te raken met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) is uiteraard het toilet. Ga niet naar een publiek toilet rond papieren zakdoeken bij de hand en raak geen voorwerpen aan zonder dat uw handen met zo’n papieren zakdoek zijn afgedekt. Vooral de deurklinken, maar ook de knop van het toilet, van het licht enzovoort zijn voorwerpen die gevaarlijk kunnen zijn voor besmetting. 

Zeer belangrijk – belangrijker dan het dragen van een masker is het wassen van de handen wanneer u daar in hebt geniesd of gehoest. Is er geen zeep of water bij de hand? Geen nood, een gel op basis van alcohol is eveneens zeer effectief om virussen te doden.
 

Syndicatie