Vaccin tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) op basis van hondennieren

Moderne biotechnologie wordt ingezet in de strijd tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)

Het Zwitserse farmabedrijf Novartis AG heeft van de Duitse autoriteiten toestemming gekregen voor de productie van een vaccin tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) op basis van hondennieren. Daarmee wordt de moderne biotechnologie wordt ingezet in de strijd tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1).

Wat is er zo uitzonderlijk aan het feit dat er een vaccin voor Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) wordt ontwikkeld op basis van hondennieren? Heel eenvoudig: er zo een einde aan een traditie van meer dan 50 jaar waarin griepvaccins op basis van eieren werden ontwikkeld. Nadeel is dat deze vaccins niet bruikbaar zijn voor mensen die allergisch zijn aan eieren. Dat is niet onbelangrijk in een periode dat we voor jaren met de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) dreigen opgezadeld te zitten.

Celtura, zoals het vaccin voor Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) van Novartis wordt genoemd, is zowel bruikbaar voor volwassenen als voor kinderen vanaf zes maanden, zo blijkt uit de klinische testen. Specialisten uit de medische sector spreken van een mijlsteen in het onderzoek naar een griepvaccin. De nieuwe technologie werd al in Europa goedgekeurd voor gebruik in de strijd tegen de seizoensgebonden griep en die toestemming kan worden uitgebreid tot Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Daarnaast zal voor Celtura ook goedkeuring worden gevraagd in Zwitserland en Japan.

Andrin Oswald, Chief Executive Officer van Novartis Vaccines and Diagnostics, stipt aan dat de nieuwe technologie een snellere aanmaak van vaccins mogelijk maakt. Daarmee kan sneller worden geantwoord wanneer er zich een nieuwe pandemie aankondigt. Dat is bijvoorbeeld mogelijk wanneer de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zich muteert tot een mogelijk nog gevaarlijkere variant van de ziekte. In geval van een pandemie kan Novartis snel de productiecapaciteit van haar vestiging in het Duitse Marburg uitbreiden. Novartis heeft voor Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) ook al Focetria op de markt, dat op de gewone manier wordt aangemaakt.

Novartis garandeert dat Celtura voor 100% veilig is, het werkzame bestanddeel MF59 van het medicijn werd al in meer dan 45 miljoen dosissen van de griepinjectie Fluad gebruikt. Voordien werd Celtura meer dan 12 jaar getest op klinische veiligheid, zonder dat er onrustbarende neveneffecten opdoken.

Syndicatie