Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) minder dodelijk dan gedacht

Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) veel minder dodelijk dan eerst gedacht

Maar één op de 10.000 patiënten sterft aan de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)
 
Het ziet er naar uit dat er geen ontkomen aan is: de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zal deze herfst nog honderdduizenden mensen aantasten. Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat deze vorm van griep veel minder dodelijk is dan eerst was gedacht.
 
Volgens een onderzoek uitgevoerd door de University of Otago in Wellington (Nieuw-Zeelan) zou maar maximum 1 patiënt op 10.000 als gevolg van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) sterven. De onderzoekers geven toe dat deze verhouding nog vrij ligt, in de realiteit zou de griep maar voor 1 patiënt op 100.000 levensbedreiend zijn.
 
Dat betekent dat de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) alleszins 50 keer minder dodelijk is dan aanvankelijk was gedacht. Het heeft met andere woorden geen enkele zin om te panikeren wanneer bij mensen in uw omgeving de diagnose van de nieuwe influenza-vorm wordt gesteld.
 
In de eerste weken van de ontdekking van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) stierven in Mexico 4 patiënten op 10.000. Op basis van deze eerste verhouding werd er van uitgegaan dat de ziekte een bijzonder kwaadaardig karakter zou hebben.
 
Toch blijft voorzichtigheid geboden. In risicogroepen – oudere en verzwakte mensen kan het aantal sterfgevallen procentueel veel hoger liggen. Ook zwangere vrouwen houden beter rekening met een aantal
voorzorgsmaatregelen. Voorkomen is namelijk steeds beter dan genezen.
 
Bovendien is het nog steeds te vroeg om al iets met zekerheid over de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te zeggen. Het virus kan zich nog steeds muteren en uitgroeien tot een echt dodelijke pandemie. In dat geval zouden er wereldwijd miljoenen slachtoffers kunnen vallen. Zo ver zijn we echter nog niet.
 
Voor de wetenschap is het echter belangrijk om op elk moment te weten welk gevaar er van de ziekte uitgaat. De dodelijkheidsgraad is een belangrijke factor om de overheden een antwoord te helpen formuleren van de dreiging die uitgaat van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1).
 
Professoren hebben al geopperd dat de lage sterftegraad te wijten is aan het feit dat dat de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) op de eerste plaats jonge mensen treft. Die beschikken over het algemeen over meer weerstand dan oudere mensen. Anderzijds is het wel opvallend dat de ziekte zich sneller verspreidt in de leeftijdscategorie tussen 10 en 45 jaar dan bij 45-plussers.
WHO Directeur-General Margaret Chan merkt op dat de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in de komende jaren de wereld kan blijven rondtrekken, mogelijk via aangepaste vormen. Het is alleszins te laat om de pandemie nog af te remmen.
 
Griep in al zijn vormen vergt jaarlijks 250.000 tot 500.000 doden, meestal in de categorie van de bejaarden. De Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) kan onder andere ernstige vormen van longontsteking met zich meebrengen die in het ergste geval tot de dood kunnen leiden.

 

Syndicatie