Mensen geboren voor 1957 beter bestand tegen Mexicaanse griep?

Mensen geboren voor 1957 beter bestand tegen Mexicaanse griep?

Oudere mensen hebben antilichamen tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in hun bloed
 
Zijn oudere mensen – meer bepaald de leeftijdsgroep geboren voor 1957 – beter bestand tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)? Uit onderzoek blijkt van wel. Oudere mensen hebben namelijk antilichamen tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in hun bloed. Daardoor zijn ze minder kwetsbaar voor dit nieuwe griepvirus.
 
De antilichamen in het bloed van oudere mensen zijn in staat om het H1N1 virus te neutraliseren. Het is echter nog te vroeg om te vergaande conclusies te trekken, verder onderzoek is nog nodig. Er moet meer bepaald worden vastgesteld in welke mate Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in de verschillende leeftijdscategorieën toeslaat.
 
Waarom is 1957 een sleuteljaar in het hele verhaal rond de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)? Heel eenvoudig: het H1N1-virus – dat in 1918 was opgedoken in de vorm van de dodelijke Spaanse griep – maakte tot dat jaar in telkens aangepaste vorm zijn reis rond de wereld. Elk jaar onderging het virus wijzigingen waardoor het afweek van het oorspronkelijke virus.
 
In 1957 was er echter een nieuwe pandemie, ditmaal met het H2N2-virus, dat gewoon de plaats van het oudere virus innam. Mensen geboren voor 1957 zijn dus nog blootgesteld aan een vroegere vorm van het H1N1-virus en dat verklaart waarom ze antilichamen gevormd hebben. Na 1957 was het H1N1-virus gereduceerd tot een seizoensgebonden virus, om in 2009 weer op te duiken in de vorm van een nieuw dodelijk virus.
 
Na al die jaren is de bescherming tegen de Mexicaanse griep zijnde een nieuwe variant van het H1N1-virus uiteraard niet meer optimaal, maar er kan toch nog steeds sprake zijn van een zekere vorm van bescherming. Hoe ouder iemand is, hoe meer kans dat hij of zij ooit werd blootgesteld aan een vroegere vorm van het H1N1-virus.
 
Uiteraard wijkt de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) sterk af van de Spaanse griep die in 1918 de wereld teisterde. Er is eveneens een groot verschil met het seizoensgebonden griepvirus dat nog altijd de ronde doet. Toch zou er iets zijn in dat ouder virus dat maakt mensen van voor 1957 beter bestand zijn tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1), of toch in ieder geval een of andere vorm van protectie biedt.
 
Meteen wordt mogelijk een verklaring gegeven waarom vooral jonge mensen getroffen worden de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Anderzijds speelt wel mee dat oude mensen vaak zwakker zijn en dus toch gevoelig voor het griepvirus. Procentueel wordt ditmaal echter de jeugd het hardst getroffen en dat kan toch een bron voor bijkomend onderzoek vormen. De gemiddelde leeftijd van iemand die met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in het ziekenhuis belandde is tot dusver 19 jaar en dat zegt waarschijnlijk genoeg.

 

Syndicatie