Vaccin Mexicaanse of varkensgriep nog niet voor dadelijk

Vaccin Mexicaanse of varkensgriep nog niet voor dadelijk

 
Een vaccin voor de bestrijding van de Mexicaanse of varkensgriep kan nog minstens zes maanden op zich laten wachten, zo maakte de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC bekend.
 
Het goede nieuws is dat het in ieder geval in de praktijk mogelijk is om een vaccin te ontwikkelen. De CDC twijfelt er echter aan of de ontwikkeling voldoende snel zal gaan om elke Amerikaan in te enten, om maar te zwijgen over de rest van de wereldbevolking.
 
De tijdspanne van zes maanden is gebaseerd op de traditionele methodes voor de ontwikkeling van een griepvaccin. Dat moet worden aangemaakt op basis van DNA van de Mexicaanse of varkensgriep. Uitgaande dat er de klok rond wordt gewerkt, zou het ongeveer drie weken duren alvorens de voorbereidende werkzaamheden achter de rug zijn.
 
Daarna zal het acht tot elf weken duren alvorens de farmabedrijven kleine stalen van het vaccin ter beschikking kunnen stellen voor een testfase. Daarna moet het medicijn nog worden goedgekeurd, wat nog een tijdje kan aanslepen.
 
Tenslotte moet er nog met een belangrijke factor rekening gehouden worden. Praktisch is het onmogelijk dat de farmabedrijven terzelfdertijd een vaccin aanmaken voor de varkensgriep én voor de bestrijding van de gewone griep. Er zal dus een duidelijke keuze moeten worden gemaakt.

 

Syndicatie