Griep kan hartproblemen of zelfs hartaanvallen stimuleren

Griep kan hartproblemen of zelfs hartaanvallen stimuleren

Met de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1 in het land) is niet onbelangrijk om te weten dat volgens een recente studie griep kan aanleiding geven tot hartproblemen, zelfs met dodelijke afloop tot gevolg

Met de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1 in het land) is niet onbelangrijk om te weten dat volgens een recente studie griep kan aanleiding geven tot hartproblemen, zelfs met dodelijke afloop tot gevolg. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd op gegevens die tijdens de afgelopen 75 jaar werden verzameld. In totaal had het onderzoek betrekking op 39 studies die vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw werden uitgevoerd.

Uit dat onderzoek bleek een duidelijk verband tussen influenza en belangrijke hartproblemen, inclusief hartaanvallen. Daarmee werden eerdere vaststellingen bevestigd die er op wezen dat griepaanvallen schade kunnen toebrengen aan het hart. Het volledige rapport over de link tussen griep en hartproblemen verscheen in het blad Lancet Infectious Diseases.

Het Britse onderzoeksteam, onder leiding van Andrew Hayward van het University College London’s Center for Infectious Disease Epidemiology, geeft op basis van de resultaten van het onderzoek het advies om mensen die meer risico op een hartaanval lopen, zoals bijvoorbeeld diabeteslijders of mensen met hartproblemen, zich zouden laten vaccineren tegen influenza. Die vaccinatie wordt des te belangrijker sinds het opduiken van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1 in het land), die al een aantal dodelijke slachtoffers heeft gevergd. Recente medische gegevens tonen aan dat nog steeds veel te weinig mensen zo’n vaccinatie tegen de griep krijgen.

De komst van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1 in het land) heeft echter de waakzaamheidsgraad doen toenemen. Risicogroepen krijgen als eerste een vaccinatie, maar bij die risicogroepen mogen nu ook de diabeteslijders en de hartpatiënten worden gevoegd.

De onderzoekers zijn overigens zeker van hun zaak dat influenza rechtstreeks een katalysator zijn voor hartproblemen en zo onrechtstreeks de voortijdige dood veroorzaken. Vaccinatie verkleint duidelijk de risico’s op griep en kan zodoende hartproblemen helpen voorkomen. Dat geldt met toenemende kracht voor mensen die al hartproblemen hebben.

Verwacht wordt dat het opduiken van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1 in het land) in de toekomst voor een toename van het aantal griepgevallen gaat veroorzaken. Zodoende is extra waakzaamheid geblazen, zeker omdat de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1 in het land) zich mogelijk nog kan muteren en zo nog meer schade aan het lichaam kan aanrichten.

Influenza kan ontstekingen in het lichaam stimuleren, waardoor de risico’s toenemen dat vetplaatjes die zich in de aderen hebben gevormd een hartaanval of een trombosse veroorzaken. Toch is verder onderzoek nodig om met 100% zekerheid te kunnen vaststellen dat er een link bestaat tussen griep en hartproblemen. In de toekomst zal de band tussen beiden nauwlettender opgevolgd worden.

Syndicatie