Is het vaccin tegen Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) te nieuw om het al te vertrouwen?

Is het vaccin tegen Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) te nieuw om het al te vertrouwen?

Van de vaccinaties tegen Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) is voorlopig weinig of niets bekend van neveneffecten en het is onwaarschijnlijk dat die op lange termijn gaan opduiken

In de aanmaak van een vaccin tegen Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) werden wereldwijd alle krachten gebundeld. Bij de ontwikkeling van het vaccin werkten overheid, leger, kennisorganisaties, medische wereld en bedrijven nauw samen. Het vaccin is inmiddels al op grote schaal verspreid en van te grote neveneffecten is voorlopig weinig bekend.

Dokter Mark Mulligan, executive director van de Hope Clinic of the Emory Vaccine Center in Atlanta, is een internationaal erkend specialist in de strijd tegen Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1). Volgens dokter Mulligan is van de vaccinaties tegen Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) is voorlopig weinig of niets bekend van neveneffecten. Het is volgens hem trouwens onwaarschijnlijk dat die op lange termijn gaan opduiken. Wanneer er toch zo’n effect zou opduiken, staat de medische wereld klaar om het te identificeren en onmiddellijk te bestrijden.

Overigens hebben we al enige ervaring met het vaccin tegen Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1), want echt brandnieuw is het niet. Het vaccin is namelijk op precies dezelfde manier gemaakt als het vaccin tegen de gewone seizoensgebonden griep, door dezelfde bedrijven en op basis van dezelfde ingrediënten. Eén deel van het vaccin is echter brandnieuw en dat is dat deel van het virus dat het vaccin gebruikt om het immuunsysteem voor te bereiden.

Maar zelfs dat is niet helemaal nieuw. Elke paar jaar komt er een nieuwe variant van het traditioneel seizoensgebonden virus opgedoken. Wanneer dat gebeurt, moet ook een ‘nieuw’ vaccin aangemaakt worden op basis van het relevante deel van het variant virus. Hoewel het virus dat de Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) veroorzaakt een heel nieuw virus is, blijft het toch verwant met de andere vormen van griep zoals we die gewend zijn.

Elk jaar krijgen tientallen miljoenen mensen een seizoensgebonden griep, zodat ook de komst van de Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) eigenlijk niets nieuws onder de zon is. Het enige verschil is dat het een pandemie heeft veroorzaakt en dat het vaccin voor de seizoensgebonden griep  – hoewel voor 75% identiek aan het het virus dat Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) veroorzaakt - geen bescherming biedt tegen de Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1).

Niemand kan dus garanderen dat het vaccin voor de bestrijding van Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1) voor 100% zonder gevaren is, hoewel er tot dusver geen klachten zijn opgedoken. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren, maar voorlopig zit u toch veilig met het nieuwe vaccin tegen Mexicaanse griep (Spaanse griep of H1N1).

Syndicatie