Wie eerst vaccineren tegen Mexicaanse griep?

Wie eerst vaccineren tegen Mexicaanse griep?

 

Gezondheidssector komt als eerste in aanmerking voor vaccinatie tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1), vaccins zijn op komst

 

Het aanmaken van vaccins tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) lijkt een race tegen de tijd te gaan worden. Heel wat farmabedrijven werken aan een vaccin, maar de vraag is of die in voldoende hoeveelheden beschikbaar gaan zijn alvorens de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in alle hevigheid zal toeslaan.

 

De World Health Organization heeft alvast een lijst opgesteld van mensen die prioritair gevaccineerd kunnen worden. Op de eerste plaats staan de gezondheidswerkers – zeg maar het hele gamma vanaf dokters over verpleegkundigen tot en met iedereen die van dichtbij of van ver met de gezondheidssector te maken heeft. Het is niet meer dan logisch dat deze sector prioritair in aanmerking komt, uit hoofde van hun beroep is deze beroepscategorie bijzonder kwetsbaar.

 

Het is volgens de World Health Organization bovendien van het grootste belang dat de gezondheidssector in alle landen op een effectieve manier blijft werken. Het zijn namelijk de medici en paramedici die in de strijd tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) het voortouw zullen moeten nemen. Krijgen we wegens ziekte een grote uitval van verpleegkundigen en aanverwante beroepen, dan dreigen veel andere patiënten zonder adequate verzorging te vallen.

 

Marie-Paule Kieny, directeur van de WHO’s divisie voor vaccinatie research, is van mening dat de verschillende landen ieder zelf moeten bepalen wie na de gezondheidswerkers prioritair voor vaccinatie in aanmerking komt. Een logische keuze lijkt achtereenvolgens de categorie van zwangere vrouwen, waarna jongeren en ouderen aan de beurt kunnen komen.

 

Dat het belangrijk is om dokters en verpleegkundigen eerst te vaccineren, is onder andere in het Verenigd Koninkrijk gebleken. Daar stierf een dokter die patiënten die besmet waren met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) had verzorgd. Onze regering kan het zich niet permitteren dat er veel dokters wegens griepverschijnselen uitvallen, dus mag de medische wereld zich binnenkort klaarmaken voor vaccinatie.

 

Bijzondere aandacht moet ook uitgaan naar al wie ziek is. Met name patiënten die lijden aan asthma, diabetes, longziekten en andere chronische ziekten behoren tot een risicogroep. Het is in deze categorie dat er wereldwijd tot dusver de meeste dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

 

Het kan wel een tijdje duren alvorens er voldoende vaccins beschikbaar zijn, maar links en rechts wordt al gewaarschuwd dat de meeste mensen absoluut niet gevaccineerd hoeven te worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Heel wat gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zijn betrekkelijk mild, zodat de patiënt zich er eigen houtje makkelijk doorslaat. Het vermoeden is groot dat niet alle gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zelfs als dusdanig worden erkend, dit vanwege het simpele feit dat de ziekte zich niet echt ziek voelt. Er wordt daarom getwijfeld aan het nut van vaccinatie op grote schaal.

 

Syndicatie