Belang van vaccinatie tegen de griep wordt vaak onderschat

Belang van vaccinatie tegen de griep wordt vaak onderschat

Slechts 1 op 4 vroedvrouwen op de hoogte van WHO-richtlijn griepvaccinatie zwangere vrouwen

Elk jaar opnieuw laten heel wat mensen zich verrassen door de griep. We weten nochtans maar al te goed dat dit een jaarlijks terugkerende klant is, maar voor de meesten onder ons is het halen van een prikje ter voorkoming van de griep een overbodige voorzorgsmaatregel. Ook de World Heatht Organisation (WHO) laat niet na om elk jaar opnieuw te waarschuwen dat de tijd is aangebroken om naar de dokter te gaan voor de jaarlijkse vaccinatie. Dat geldt dan op de eerste plaats voor risicogroepen zoals oudere mannen en vrouwen, zieken en natuurlijk zwangere vrouwen. En in laatstgenoemd geval is een belangrijke rol weggelegd voor de vroedvrouwen.

Slechts 1 op 4 vroedvrouwen is op de hoogte van de WHO-aanbeveling aan zwangere vrouwen om zich preventief te laten vaccineren tegen griep. Dat – en meer – blijkt uit een studie bij 370 Belgische vroedvrouwen, uitgevoerd door de UHasselt en de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV). De griep treft elke winter 1 op 10 mensen. Vooral voor ouderen, mensen met chronische aandoeningen en zwangere vrouwen kan die seizoensgriep ernstige gevolgen hebben.

“Preventieve vaccinatie is het beste antwoord, maar ligt moeilijk – zeker bij deze laatste risicogroep. Nochtans blijkt uit onderzoek dat er bij kinderen van niet-gevaccineerde moeders een hogere kans is op vroeggeboorte, te laag geboortegewicht, aangeboren afwijkingen en zelfs doodgeboorte”, zegt prof. dr. Dominique Vandijck (onderzoeksgroep Patiëntveiligheid, Gezondheidseconomie & Zorginnovatie). De UHasselt-professor coördineerde de enquête.

Het griepvaccin op zich houdt bovendien geen schadelijke gevolgen of risico’s in voor moeder en kind, aldus wetenschappers wereldwijd. “De Wereldgezondheidsorganisatie raadt zwangere vrouwen dan ook aan om zich preventief te laten inenten tegen griep. Desondanks blijft de vaccinatiegraad in deze groep eerder laag. Voor België ligt die op 42,8%”, aldus professor Vandijck. Zwangere vrouwen blijken doorgaans bezorgd over de veiligheid van het vaccin of twijfelen aan de effectiviteit ervan. Ook geven studies aan dat het merendeel niet op de hoogte is van de risico’s van niet-vaccinatie.

Syndicatie